Σάββατο 27 Ιουνίου 2009

Το τέλος της αθωώτητας - Michael Jackson

Ίσως ο τίτλος του Βασιλιά της Ποπ, να ήταν το ίδιο μοιραίος για τον Michael Jackson, όπως ο Βασιλιάς του Ροκ εν Ρολ υπήρξε για τον Έλβις Πρίσλεϋ 30 και παραπάνω χρόνια πριν.

Στο γραφείο σήμερα πληροφορήθηκα έκπληκτη τα νέα του θανάτου του Μάικλ Τζάκσον, δίχως στην αρχή να το πιστεύω ότι συνέβη. Ήταν γνωστό πως δεν ήταν καλά εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά η είδηση του θανάτου του από καρδιακή προσβολή έσκασε στα αυτιά μου, ως κεραυνός εν αιθρία.

Το μυαλό μου γύρισε, καθώς το συνειδητοποιούσα όσο περνούσε η ώρα, στα τραγούδια του Τζάκσον που με έχουν σημαδέψει σαν άνθρωπο, μιας και η δική μου η γενιά υπήρξε από εκείνες που μεγάλωσαν με το να τον βλέπουν να μεταμορφώνεται από ταλέντο σε σούπερ σταρ.

Ο Michael Josef Jackson, το πέμπτο από τα οκτώ παιδιά της οικογένειας, γεννήθηκε σε μια φτωχή περιοχή του Νότου, στο Gary της πολιτείας της Indiana. Ο πατέρας Τζάζεφ, ήταν εκείνος που έσπρωξε τα μεγαλύτερα παιδιά του να δημιουργήσουν κατ' αρχήν τους Jackson 5 και στη συνέχεια τους Jacksons, όταν "είδε" πως τα παιδιά του είχαν ταλέντο στη μουσική και ήταν στη μόδα τα σχήματα των εγχρώμων τραγουδιστών όπως των Supremes της Diana Ross.


The Jackson 5- Never Can Say Goodbye


Jackson five-Blame it on the boogie

Ο μικρός Μάικλ, εισχώρησε στο γκρουπ σαν παιδί θαύμα από τη νηπιακή του ηλικία και ήταν η ατραξιόν των παραστάσεων, όταν ξεχώριζε ανάμεσα στα αδέλφια του στη σκηνή. Σύντομα η δημοτικότητα των Τζάκσονς εκτινάχτηκε και ο Μάικλ στην εφηβεία του έκανε τον πρώτο του προσωπικό δίσκο το Off the Wall το 1979.


Off the Wall Medley Live - History Tour

Όμως, ήταν το 1982 που η προσωπική του καριέρα του απογειώθηκε όταν σε παραγωγή Quincy Jones, ο Μάικλ κυκλοφόρησε το καλύτερο άλμπουμ του 20ου αιώνα στη μουσική Ποπ, το Thriller. Με βίντεο κλιπ που είχαν άρτια σκηνοθεσία, υπόθεση και πλοκή, ο νεαρός Τζάκσον κατέπληξε τα πλήθη με τα επτά Νο 1 σίγκλ που κυκλοφόρησε από τη συγκεκριμένη δισκογραφική του δουλειά, που ακόμα και σήμερα ακούγεται όπως τότε, με επιτυχίες όπως το ομώνυμο τραγούδι, το Billie Jean, Dirty Diana, Why, κλπ.


Michael Jackson Thriller 25 Tribute Part 1


Michael Jackson Thriller 25 Tribute Part 2

Ακολουθεί το άλμπουμ Bad, για να εδραιώσει τον πρώτο έγχρωμο περφόρμερ στη παγκόσμια μουσική σκηνή, που τραγουδούσε και χόρευε με τον δικό του μοναδικό τρόπο, το σήμα κατατεθέν του, το Moonwalking, ή αλλιώς το Περπάτημα στη Σελήνη. Σε αυτό το άλμπουμ τραγουδά και σφραγίζει με την ερμηνεία του τραγούδια όπως το Bad, Smooth Criminal, The Way You Make Me Feel, κ.ά.


Michael Jackson - Liberian Girl (Hot Version)

Όμως σε αυτή τη δουλειά βρίσκονται δύο από τα τραγούδια που με έχουν σημαδέψει προσωπικά και τα έχω μέσα στη καρδιά μου. Το I just can't stop loving you & το Man in the Mirror. Το πρώτο, γιατί είναι από τα πλέον ερωτικά τραγούδια που έχει τραγουδήσει και η αισθαντική του ερμηνεία αγγίζει τη καρδιά με την δύναμη του ερωτικού λόγου και της τόσο προσωπικής του ερμηνείας, κατόρθωσε να είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά τραγούδια αγάπης που σε συνεπαίρνουν.


Michael Jackson - Bad - I Just Can't Stop Loving You


Michael Jackson - Man in the mirror

Το Man in the Mirror, θυμάμαι όταν το πρωτόπαιζε η ΕΤ3 με τον Λευτέρη τον Κονγκαλίδη στα πλατώ, με έκανε να κλαίω από συγκίνηση, νεαρή έφηβη πια. Αυτό που χρησιμοποιώ ως ένα από τα μότο μου είναι παρμένο από αυτό το τόσο συναισθηματικό τραγούδι. "If you want to make the world a better place, take a look at yourself and make that change".

Τη περίοδο εκείνη παντρεύτηκε τη κόρη του Έλβις, Lisa Marie Presley, με την οποία χώρισε λίγο αργότερα, λόγω ότι οι επαγγελματικές υποχρεώσεις τους κρατούσαν μακριά, αλλά η αλήθεια ήταν ότι ο Μάικλ πάντα ήταν ένα μεγάλο παιδί που ένιωθε άνετα ανάμεσα στα παιδιά και όχι στους ενηλίκους που του θύμιζαν τον καταπιεστικό πατέρ φαμίλια.

Ζούζε στη Καλιφόρνια σε ένα μεγάλης έκτασης ράντσο, τη Neverland, γεμάτη από παιχνίδια κάθε είδους, ζώα και κάθε τι που είχε στερηθεί ως παιδί. Όταν φιλοξενούσε παιδιά στην έπαυλη, έπαιζε και κοιμόταν μαζί τους σαν συνομίληκός τους, ενώ κάποιοι γονείς το εκμεταλλεύτηκαν αυτό, για να αποκομίσουν από τον ίδιο τεράστια ποσά με τον εκβιασμό της παιδεραστίας στο πρόσωπό του, κατηγορία για την οποία αθωώθηκε αργότερα.

Παντρεύτηκε με πολιτικό γάμο την Debbie Rowe, μιαν αυστραλέζα νοσοκόμα που του συμπαραστάθηκε και μαζί της απέκτησε τα δύο μεγαλύτερα του παιδιά, που όμως δεν έζησαν μαζί ως οικογένεια, αλλά την αντάμοιψε πλουσιοπάροχα για να αφήσει την κηδεμονία σε εκείνον.

O Prince Michael, η Paris Michel και ο Blanket, μεγαλώνουν στη σκιά του διασήμου πατέρα τους, προστατευμένα από τα φώτα της δημοσιότητας, που όσο ζούσε ο Μάικλ Τζάκσον τραβούσε πάνω του όντας, ο Βασιλιάς της Ποπ.

Η υγεία του εξαιτίας των διαφόρων επεμβάσεων κοσμητικών αλλά και επανορθωτικών που είχε κάνει από την ηλικία των 25 ετών και μετά, αλλά και καταστάσεων που περνούσε είχε επιβαρυνθεί αρκετά, ενώ η λάμψη του είχε ξεθωριάσει στους νεότερους ακροατές. Σχεδιάζε να πραγματοποιήσει μια παγκόσμια περιοδεία με εμφανίσεις στην Αρένα 02 του Λονδίνου, όμως ο θάνατος τον πρόλαβε από ανακοπή καρδιάς ξημερώματα Παρασκευής, σε ηλικία 50 ετών. Ο Michael Josef Jackson είναι πια ένας ακόμη μύθος στο μουσικό παγκόσμιο στερέωμα, μιας και έφυγε νωρίς. Ο Πήτερ Παν της ποπ, το αιώνιο παιδί που δεν μεγάλωσε ποτέ, πέθανε πριν προλάβει να γεράσει.

Προβλέπω πως εκτός από την Graysland, τον τόπο προσκυνήματος του Elvis Presley, παρόμοια φαινόμενα λατρείας θα παρατηρηθούν και για το μνήμα του Michael Jackson. Ο Βασιλιάς της Ποπ, θα ζει στις καρδιές των εκατομμυρίων θαυμαστών και κοινού της μουσικής του στα πλάτη της γης, μιας και όσοι από εμάς μεγάλωσαν τη δεκαετία του '80, ένα κομμάτι τους ντύθηκε με τους ήχους του Πιο Ξεχωριστού Ειδώλου της Ποπ. Αν η Madonna ήταν τότε στα μάτια μας "Σαν τη Παρθένο" (Like A Virgin) που προκαλούσε με τα σεξουαλικά της υπονοούμενα, ο Michael Jackson ήταν ο πιο λευκός έγχρωμος που το ταλέντο του σε άφηνε άφωνο όταν εμφανιζόταν επί σκηνής.

Για το τέλος, θέλω να κλείσω αυτό το αφιέρωμα στην εφηβεία μας μέσα από το περίφημο τραγούδι του 1985, το We Are The World, που με μια πλειάδα μουσικών για τις ανάγκες του φιλανθρωπικού οργανισμού USA for Africa.


We Are The World - Michael Jackson Lionel Richie Cindy Lauper Steve Wonder & Other

Η συγκίνηση με ξεπερνά, συγχωρέστε με σταματώ να γράφω, γιατί τα λόγια είναι απλά περιττά από εδώ και μπρος...

michael jackson moonwalker Pictures, Images and Photos

Michael Josef Jackson R.I.P (1958 - 2009)

Μαριαλένα, 27/6/2009

Links: Michael Jackson - Wikipedia
CNN - Michael Jackson and the 'extreme' price of fame

14 σχόλια:

  1. ti na sou po kopela mou me auta pou egrapses me ekanes kai emena na klapso.......kalo tou taksidi tha ton thimomaste panta alla to sigouro einai tha akoume gia panta ta tragoudia tou...........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλε ή φίλε ανώνυμη, να είσαι καλά! Σαν άνθρωπος είχε πολλά και σύνθετα προβλήματα συμπεριφοράς και αυτό πήγαζε από τα παιδικά του τραύματα και την ιδιοσυγκρασία του την ιδιαίτερη. Όμως, ως καλλιτέχνης, μετουσίωνε τη ψυχή του στο τραγούδι και πάνω στη σκηνή το ταλέντο του ξεχείλιζε. Θα τον θυμόμαστε μέσα από τα μοναδικά τραγούδια του για πολλές στιγμές ακόμη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. καμία εικόνα δεν μπορει να αναπληρώσει την απουσία αυτου του παιδιού{michael jacson!!!!!!!!!
    Για πάντα θα ζεις στο μυαλό μας,στην ψυχή μας!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. δεν θα υπαρξει ποτε τετοιο φαινομενο...ηταν σταλμενος απο τον ουρανο και εκει ξαναπηγε..οι ερμηνειες του εξαισιες αν παρατηρησετε παντα ειχαν κατι τραγικο οπως και η θεσπεσια κινηση του...ηταν ειναι Τ Ε Λ Ε Ι Ο Σ..αγνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. eisai para poli kali kai fenetai na agapas para poli ton basilia mas ton 8rilo pou me ta tragoudia tou kleme p me auta megalosame kai dn 8a ta 3exasoume pote epishs oute auton(ton michael jackson)dn 8a 3exasoume pote giati einai kai 8a einai gia panta o BASILIA THS POP..... dn 8a mpei kaneis sthn 8esh tou opos einai kai autos giati autos eixe kanei to 3exoristo kati ti idietero pou 8a mas kanei na mn tn 3exasoume pote POTE POTE 8A AKOUME TA TRAGOUDIA SOU KAI 8A SKEUTOMASTE POSO WRAIOS EISOUNA POSO SUPER EISOUNA ESU PE8ANES KAI LIPOMASTE ALLA TA TRAGOUDIA SOU DN 8A SBISTOUN POTE APO TO MIALO MAS APO THN KARDIA MS 8A SE AGAPAME GIA PPPPPPAAAAAANNNNNNTTTTTTTAAAAAAAAAA............. KALO TA3I BASILIA THS POP!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. o michael 8a einai panta stis kardies olon mas ..den 8a ton 3exasoume pote...htan enas ekplhktikos kai spoudaios kalitexnhs...8a se 8umomaste panta....MJ.....,.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. o michael mou eipenthimizei pada kati:ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ Ο ΚΟΣΜΟΣ,ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ , ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΛΛΟΝ...I LOVE YOU M.J!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. σσσσσσσσσσσσ....κοιμησου υσηχα Μαικλ και μην μασ ξεχασεισ ποτε!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. kaneis den mporei na sigkrithei me to talendo tou mj.xasame ton kalutero tragoudisti ollon ton aionon

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. mj se agapousame se agapame kai tha se agapame gia panta

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. eimai 18 arxisa na akouw ta tragoudia tou 2 ebdomades prin pethanei......ota eimoun mikros thumame sth tv skhnes apo ta tragoudia tou alla de katalabaina gia to ti apisteuto tragoudisth milousan.....telos pantwn..thelw na pw pws kai emena mou aresei apisteuta to man in the mirror kai pws to exw akousei apires fores kai kathe fora exw ta idia sunaisthimata opws prwta den to exw barethei....marilena mou auto pou thelw na pw einai pws me to arthro sou eniwsa wpos otan pethanai....mporw na pw pws o titlos <> einai polu ligos.....i love mj...

    ΑπάντησηΔιαγραφή