Στον απόηχο της χθεσινής εκλογικής διαδικασίας και με τα αποτελέσματα της κάλπης ήδη πλέον δηλωμένα, κάνω τις πρώτες σκέψεις για την επόμενη μέρα.
48% των συμπολιτών μας επέλεξαν να μην ψηφίσουν σε αυτές τις εκλογές, να απέχουν με οποιονδήποτε τρόπο. Ένα ικανό ποσοστό να διαμορφώσει το εκλογικό αποτέλεσμα, εάν εψήφιζε και ακόμα και τώρα αρκετό για να επιδείξει την ισχύουσα τάση ανάμεσα στους Έλληνες ψηφοφόρους.
Κατ' αρχήν η αποχή τι σημαίνει? Το ότι οι εκλογές διεξήχθησαν εν μέσω του "ιερού" για τον Νεοέλληνα τριημέρου του Αγίου Πνεύματος, που για πολλούς είναι μια ακόμα ευκαιρία για μίνι διακοπές στις αρχές του καλοκαιριού και το να μείνουν στη πόλη για να ψηφίσουν, ήταν ένας μεγάλος ανασταλτικός παράγοντας. Κατά δεύτερον, ας κοιτάξουμε πως εξελίχθηκε αυτή η προεκλογική περίοδος στη χώρα μας.
Όλο αυτό το διάστημα, είμασταν παρατηρητές μιας εκλογικής αναμέτρησης που θύμιζε σε πολλά, όχι Ευρώπη, αλλά Μπανανία. Μπανανία, όταν ο κ. Πρωθυπουργός θυμάται τον λαό της Δυτικής Αττικής με το να κάνει ένα πέρασμα από τον Ασπρόπυργο για να μιλήσει εκεί, στοχεύοντας στους αθίγγανους ή πολιτικούς πρόσφυγες ή μετανάστες που ζουν εκεί?
Μπανανία, όταν κεντρικό θέμα δεν είναι η Ευρώπη και η Ευρωπαϊκή πραγματικότητα, αλλά το να αναμασάμε τα εσωτερικής κατανάλωσης προβλήματά μας για να "πείσουμε" τους ψηφοφόρους να μας ψηφίσουν. "Αντισταθείτε" έλεγε το ΚΚΕ, που παρεπιπτόντως, σύμφωνα με την πάγια τακτική του, ρύπανε τους δρόμους τελευταία στιγμή με φυλλάδια υπέρ του κόμματος που έχουν συσσωρευθεί στα πεζοδρόμια κατά εκατοντάδες.
Το ΠΑΣΟΚ εισέπραξε την ψήφο διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης και επικράτησε όσον αφορά στα ποσοστά, στις Ευρωεκλογές. Παρά τη σοβαροφανή εικόνα της καμπάνιας του, ο κ. Παπανδρέου δεν έπεισε για την ισχύ των λόγων του, άσχετα ότι είχε καλή επικοινωνιακή υποστήριξη από την ομάδα της προβολής του. Προσωπικά μου θύμισε την επιτυχημένη φιγούρα/μαριονέτα που τον μιμήται στο "ΚΡΑ!", σατυρική εκπομπή που προβάλλεται αργά το βράδυ στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. Δεν είναι έτοιμο αυτό το ΠΑΣΟΚ να πάρει τα ηνία της χώρας, ενόσω οι ισορροπίες οι εσωκομματικές δεν έχουν ξεκαθαριστεί. Είναι τυχαίο που ο Νο 2 στη διαδοχή, Ευάγγελος Βενιζέλος, το τελευταίο διάστημα απέχει από το να εκτίθεται στα μάτια των πολιτών με δηλώσεις και ενέργειές του?
Ο Συνασπισμός μπορεί να πρόβαλλε ένα λιγότερο πολωτικό πρόσωπο σε σχέση με το αδελφό ΚΚΕ, όμως έδειχνε πως έχει χάσει το πλεονέκτημα να εκφράζει τη κοινή γνώμη απέναντι στα γεγονότα, προσπαθώντας και αυτός να βρει το στίγμα του ενόψει αυτών των εκλογών. Πλεονέκτημα που όμως εκμεταλλεύθηκε στο έπακρο το Κόμμα των Οικολόγων Πρασίνων που δυναμικά διεκδίκησε το δικαίωμά του εκπροσώπησης στην Ευρωβουλή.
Με κυρίαρχη την τάση της Οικολογίας πια στον Δυτικό Κόσμο, η ανάδειξη μιας τέτοιας κίνησης στα πρότυπα των Πρασίνων της Γερμανίας για παράδειγμα, είναι ένα σαφές βήμα προόδου, όταν η στροφή πως φιλικές προς το περιβάλλον πολιτικές επιβάλλεται για να μπορέσουμε να επιφέρουμε ανακούφιση στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας και όχι μόνο. Διερωτώμαι όμως, τι δουλειά έχει ο εκπρόσωπός τους να δίνει συνεντεύξεις υπέρ της αυτοδιάθεσης των Σκοπίων και της ένταξής τους στην Ε.Ε., όταν το Σκοπιανό είναι ένα από τα εθνικά μας θέματα που παραμένουν σε εκκρεμότητα? Το να διορθώνει μετέπειτα και να ανακατασκευάζει, λέγοντας πως συμπλέει με την εκάστοτε εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης, εμένα προσωπικά μου δείχνει πως όλοι μας παριστάνουμε τους ξερόλες στου Κασίδη το κεφάλι τελικά.
Αν και τα άκρα στη πολιτική ποτέ δεν με εξέφραζαν, είτε αυτά προέρχονται από την "καθιγιασμένη" αριστερά, είτε από την "επάρατο" δεξιά, το ΛΑΟΣ του κ. Καρατζαφέρη κέρδισε τις εντυπώσεις, δίνοντας ένα εκατομμύριο ευρώ υπέρ της ενίσχυσης του ταμείου Φτώχειας, αντί να το σπαταλήσει για την προβολή του κόμματος για τις Ευρωεκλογές. Το ποσοστό που έλαβε, πιστεύω προήλθε τόσο από δυσαρεστημένους δεξιούς, όσο και από ανθρώπους που η κίνηση αυτή τους βρήκε σύμφωνους και την επικρότησαν.
Και εδώ τίθεται το ζήτημα που ξεκίνησα να γράφω αυτούς τους προβληματισμούς σήμερα:
-Που πήγε η Ευρώπη στη μεταξύ των κομμάτων αντιπαράθεση για την εξασφάλιση της ψήφου μας?
-Πουθενά, γιατί εδώ στο Ελλαδιστάν, η Ευρώπη δεν μας απασχολεί επί του παρόντος!
-Που πήγαν τα θέματα που άπτονται της Ευρωπαϊκής Πολιτικής?
-Εννοείτε την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε, την λαθρομετανάστευση, την "πράσινη" πολιτική, την οικονομική κρίση?
-Άλλη ερώτηση παρακαλώ!
-Που πήγε ακόμα και η δική μας κατάσταση, εδώ στην χώρα μας, που πέντε χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς του 2004, η Αθήνα δεν θυμίζει στο παραμικρό σύγχρονη Ευρωπαϊκή πόλη?
-Ε, γι' αυτό φταίνε τα φαινόμενα της εγκληματικότητας των ομάδων των μεταναστών στο κέντρο της Αθήνας που την έχουν μεταμορφώσει σε γκέτο.
-Άλλη ερώτηση παρακαλώ!
-Το έχετε αντιληφθεί πως η ελληνική κοινωνία είναι μια κοινωνία σε σήψη, που αφήνει τα παιδιά της να αργοπεθαίνουν χωρίς όραμα και δράσεις για το μέλλον?
-Όλα θα γίνουν, αρκεί να μας δώσετε την ψήφο σας!
Στις εκλογές της 7ης Ιουνίου, εγώ προσωπικά δεν απείχα, αλλά ψήφισα υπερασπιζόμενη τα πιστεύω και τα ιδανικά που ακόμα κουβαλάω, ως μάλλον η τελευταία των Μοϊκανών εν Ελλάδι. ΄Λλλοι ψηφίσαμε για να διαμαρτυρηθούμε, άλλοι για να εκδικηθούμε, άλλοι για να υπερασπιστούμε, ή να αναδείξουμε τον συνδιασμό που μας εξέφραζε καλύτερα. Το μόνο σίγουρο είναι, πως η επόμενη μέρα μας βρίσκει το ίδιο προβληματισμένους για μια Ελλάδα που κινείται στην τελευταία ταχύτητα της Ευρώπης, προβάλλοντας ως το κέντρο του κόσμου, την ιδιωτεία της, σαν πανάκεια για όλα όσα οι πολιτικοί στέκουν ανίσχυροι να αντιμετωπίσουν και να προστατέψουν τους πολίτες που τους εμπιστεύονται, από τις δικές τους κακές πολιτικές. Έως πότε?
Μαριαλένα, 8/6/2009
Το Κύπελλο του Πυθαγόρα («Το κύπελλο του Δικαίου»)
Πριν από 4 ημέρες
Μα πραγματικά...πού ήταν η Ευρώπη σε αυτές τις εκλογές...την ξαναβούτηξε ο Δίας ;-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ ένα κατάλαβα μετά τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών που άκουσα στο δελτίο ειδήσεων σήμερα:
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια όλα φταίνε οι εξωγήινοι Ανλούκα μου, δεν εξηγείται αλλιώς που μια μέρα μετά ψάχνονται προς πάσα κατεύθυνση, ενώ εμείς, ο απλός λαός, τα είχαμε πάρει χαμπάρι τα χάλια τους εδώ και καιρό...