Σάββατο 30 Μαΐου 2009

Σέρρες 2009

Πρώτη φορά πήγα φέτος στις Σέρρες, μετά από ένα εξαντλητικά πολύωρο ταξίδι που αργά το βράδυ μας οδήγησε στη φιλόξενη αγκαλιά της Μακεδονικής Γης, με αφορμή ένα ιατρικό συνέδριο και όχι μόνο. Έξι ώρες και παραπάνω μετά από την αναχώρησή μας από την Αθήνα, φτάσαμε μέσα στη βραδυνή δροσιά, στο εκπληκτικό Elpida Resort & Spa, στη Κοιλάδα των Αγίων Αναργύρων, όπου θα φιλοξενούμασταν για ένα διήμερο. Το μέρος αυτό, μόλις ένα δεκάλεπτο από το κέντρο της πόλης, είναι αγαπημένη τοποθεσία για αναψυχή αλλά και διασκέδαση των Σερραίων, ειδικά το καλοκαίρι, όλες τις ώρες της ημέρας, όπου η φύση τους προσφέρει φυσική διέξοδο σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια τους.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Το Μπεζεστένι φωτισμένο

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Η Κοιλάδα των Αγίων Αναργύρων και το Αθλητικό Κέντρο

Η πρώτη μας επαφή με τη βραδυνή ζωή της πόλης έγινε μέσα από ντόπιους γνωστούς, οι οποίοι με το που αφήσαμε τις αποσκευές μας, μας πήραν για μια βόλτα στο κέντρο, για να γνωρίσουμε τη νυχτερινή ζωή της πόλης. Κοντά στο Μπεζεστένι, τουρκικά κλειστή αγορά πώλησης αγαθών όταν κτίστηκε και μετέπειτα χώρος μουσείου, βρισκόταν πληθώρα από νεανικά στέκια, που έσφιζαν από ζωή. Νέοι και νέες διασκέδαζαν με τους δικούς τους ρυθμούς και εμείς εξοικειωνόμασταν με τη διασκέδαση αλά Σερραϊκά, ενώ στο τέλος αναζητήσαμε την περίφημη Σερραϊκή μπουγάτσα για να ισιώσει το στομάχι πριν τον ύπνο, που την βρήκαμε ζεστή ζεστή να μας περιμένει σε κάποιο από τα ολονύχτια στέκια των καλοφαγάδων στο δρόμο της επιστροφής στο ξενοδοχείο.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Από που πάνε για ...Βουλγαρία? Μια ανάσα δρόμος είναι!

Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Χίλιοι και ένας νοστιμότατοι μεζέδες

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Οι Σέρρες μιας άλλης εποχής σε φωτογραφίες των αρχών του 20ου αιώνα

Ήρεμη πόλη, με πράσινο ακόμα και μονοκατοικίες, αλλά και το γνωστό τσιμέντο των πολυκατοικιών, είναι οι Σέρρες, με το αυτοκινητοδρόμιο στα περίχωρα και τις τόσες φυσικές ομορφιές, όπως ο Λαϊλιάς ή η λίμνη Κερκίνη που αναφέρθηκαμε σε προηγούμενο σχετικό ποστ, σε απόσταση βολής. Κοντά στα σύνορα βρίσκεται το γνωστό στους Βορειελλαδίτες Άγκιστρο, ένα γραφικό χωριό, με ιαματικά λουτρά που από τους Ρωμαϊκούς χρόνους έχουν αξιοποιηθεί και λειτουργούν για το κοινό ακόμη και σήμερα και το εκτροφείο της πέστροφας στο ποτάμι τους. Λίγο πριν, τα περίφημα οχυρά του Ρούπελ, όπου με αυταπάρνηση μάχωνταν τον κατακτητή οι Έλληνες στρατιώτες στο Ελληνοβουλγαρικό μέτωπο, το Σπήλαιο της Αλιστράτης με τα πετρώματα, το Παγγαίο και τόσες άλλες τοποθεσίες.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Καλό!

Image Hosted by ImageShack.us
Μα με τέτοια πινακίδα, πως να μην σταματήσεις να ψωνίσεις στο περίπτερο?

Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Η πισίνα του Elpida Resort τη νύχτα

Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Η βυζαντινής προέλευσης Ακρόπολη των Σερρών

Πόλη καλοφαγάδων, ως φαίνεται, εκτός από τη Μπουγάτσα της, με τυρί ή κρέμα, οι επισκέπτες επιβάλλεται να δοκιμάσουν και το τοπικό γλυκό, τον ακανέ, λέξη που προήλθε από την οθωμανική περίοδο, όπου οι Σερραίοι έφτιαχναν ένα λουκούμι με αρωματικά βότανα, κατσικίσιο βούτυρο, πασπαλισμένο με άχνη ζάχαρη, όπου μέχρι να παρασκευαστεί ανακατεύοντας τη ζύμη σε ένα μεγάλο πιθάρι, ο Τούρκος Εφέντης φώναζε στους υπόδουλους: "Άκα?" δηλαδή "έγινε?" στα ελληνικά και εκείνοι για να τον καθησυχάσουν έλεγαν "ναι", οπότε από το άκα και το ναι, πρέκυψε και το όνομα του νοστιμότατου ακανέ!

Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Υπέροχη θέα... γαλήνιο τοπίο...

Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Αντίγραφα έργων της Ταμάρα Λεμπίκα στο ξενοδοχείο

Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Άποψη από το φουαγιέ του ξενοδοχείου

Ανοιχτόκαρδοι άνθρωποι και φιλόξενοι, όπως χαρακτηριστικά είναι οι Μακεδόνες, είναι και οι κάτοικοι του ακριτικού νομού, με έμφυτη την ευγένεια και το χαμόγελο στα χείλη. Από τις Σέρρες, όλα είναι κοντά, η Θεσσαλονίκη απέχει 95 χλμ, η Δράμα, η Καβάλα, το Κιλκίς, η Βέροια, σε μια ώρα περίπου, βρίσκεσαι στις γειτονικές πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης. Η Αθήνα, απέχει περίπου 680 χλμ και διασχίζει κανείς την Ε.Ο. Αθηνών - Θεσσαλονίκης, έχοντας να πληρώσει σε σύνολο κάπου γύρω στα 16€ μονής διαδρομής ως τα Μάλγαρα, αλλά θα απολαύσει την Εθνική Οδό με άνετες ταχύτητες και ξακούραστη οδήγηση, ειδικά μετά τον Μαλιακό και τα έργα που γίνονται καθ' οδόν.

Ο Νομός Σερρών προσφέρεται για εξερεύνηση, ειδικά λόγω του φυσικού του πλούτου και της εναλλαγής των αξιοθέατων από ένα ευρύ φάσμα των πολιτισμών που διαδέχθηκαν ο ένας τον άλλον, έως τις μέρες μας. Ένα σαββατοκύριακο δεν μας έφτασε όμως, για να γνωρίσουμε ακόμα περισσότερο τις ομορφιές του τόπου, όμως αν κάποιος έχει χρόνο στη διάθεσή του, αξίζει να μείνει στις Σέρρες ή σε κάποιο από τα ονομαστά θέρετρα του Νομού και να ανακαλύψει κομμάτι κομμάτι την ιστορική αλλά και γεωφυσική ταυτότητα της πληθώρας των μνημείων και τόπων ενδιαφέροντος.

Link: Τουριστικός Οδηγός Σερρών

All photos courtesy of Marialena, (c) 2009

Μαριαλένα, 29/5/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου