Τετάρτη 15 Απριλίου 2009

Κάνε το κορόιδο...

Η ταλαιπωρία μου εργασιακά υφίσταται εδώ και έναν περίπου χρόνο, όταν με κάλεσε ο προϊστάμενος στο γραφείο του μιαν ωραία πρωϊα, για να μου πει φανερά σε ένταση, πως είχε δει τον φάκελό μου και πως το πιστοποιητικό αναπηρίας που έχω από τη δευτεροβάθμια υγειονομική επιτροπή του ΙΚΑ από το 2000 και αφορά σε επιπλοκές στην όρασή μου λόγω χρόνιας πάθησης και με κατατάσσει στο ποσοστό αναπηρίας του 67%, ήταν η αιτία για να μου πει ότι η πρόσληψή μου το 2002 στην υπηρεσία στην οποία εργάζομαι μέσω ΑΣΕΠ (και χωρίς μέσο το δηλώνω ξεκάθαρα), ήταν λέει παράνομη και πως αν "πάθω" τίποτε δεν θέλει να φέρει ευθύνη(!!!) και γι' αυτό με έθεσε έκτοτε σε λεγόμενη ελαφρά υπηρεσία ή μπορείτε να το πείτε και κωλοβάρεμα ενίοτε, ενώ του προσκόμισα όλες τις σχετικές ιατρικές εξετάσεις, που πιστοποιούσαν πως είμαι ικανή να εργασθώ στη θέση για την οποία προσελήφθην αρχικά και εξακολουθούσα να εργάζομαι.

Μετά από ένα καλοκαίρι απαξίωσης και ενώ για κακή μου τύχη, είχε χαλάσει και ο εργασιακός μου υπολογιστής λόγω παλαιόητας, γεγονός που με άφησε χωρίς ουσιαστικά εργαλείο δουλειάς μέχρι και σήμερα, οπότε παρά τις εκκλήσεις μου για να προμηθευτώ ένα καινούργιο υπολογιστή, έβρισκα ως δικαιολογία διάφορες προφάσεις, για να μένω η μόνη από τους εργαζόμενους χωρίς το βασικό εργαλείο για την δουλειά μου.

Βέβαια, με το που μπήκε ο Σεπτέμβρης, θεώρησε καλό ο συγκεκριμένος προϊστάμενος να μου αναθέσει να φέρω εις πέρας την αρχειοθέτηση των 1200 αιτήσεων αδειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ που διαχειρίζεται ο συγκεκριμένος οργανισμός, φεύγοντας από τη θέση εργασίας μου για τέσσερις μήνες, χωρίς στοιχειώδεις υποδομές, μέσα στη βρωμιά και στην ορθοστασία, καθότι οι υπάλληλοι που είχαν αυτήν την υποχρέωση απλά δήλωσαν ότι δεν επιθυμούν να εμπλακούν, ενώ ήταν υποχρέωσή τους.

Μην ψάχνετε να βρείτε λογική σε όσα περιγράφω σήμερα, γιατί και εγώ ακόμα την αναζητώ στις αποφάσεις ανθρώπων που διαχειρίζονται το ανθρώπινο δυναμικό ενός φορέα. Το ότι έφερα εις πέρας αυτό που μου ανατέθηκε, το έφερα, με κόστος μεγάλο όμως ψυχολογικό, καθότι αισθανόμουν ότι απαξιώθηκα ως εργαζόμενη, που είχε ως συνέπεια την επιδείνωση της υγείας μου ορμονολογικά, κατάσταση που αντιμετωπίζω φαρμακευτικά μέχρι τώρα, μιας και αισθανόμουν πνιγμένη από όσα συνέβαιναν και δεν το εκτόνωσα για να ηρεμήσω και αποφορτιστώ με υγιή τρόπο...

{Το να εξηγήσουμε λογικά τις λεγόμενες ψυχοσωματικές παθήσεις, είναι δύσκολο, γεγονός όμως είναι πως εμφανίζονται συνήθως σε περιπτώσεις μεγάλης ψυχολογικής πίεσης ή καταπίεσης του ατόμου και δρουν ως μηχανισμός εκτόνωσης, με έναν μη υγιή τρόπο, που όμως δεν παύει να δρα ως βαλβίδα αποσυμπίεσης για όσα το άτομο προσλαμβάνει ως στρεσογόνους παράγοντες}.

Από τον Ιανουάριο που ολοκλήρωσα το έργο της αρχειοθέτησης, επέστρεψα στο παλιό μου γραφείο, όπου μου ανατέθηκε -πάλι- ένα μικρό κομμάτι αρμοδιοτήτων, λέγοντάς μου πως συν τω χρόνω θα έχω πλήρες αντικείμενο απασχόλησης γιατί υπήρχαν και κάποιες εκκρεμότητες μετακόμισής μας σε νέα τοποθεσία, οπότε δόθηκε προτεραιότητα σε αυτό από τη διοίκηση του οργανισμού.

Η μετακόμιση έγινε πρόσφατα και βρέθηκα σε ένα νέο περιβάλλον, με νέες ισορροπίες και ομολογώ αγωνίες, καθότι, όλο αυτό το χρονικό διάστημα, σε ό,τι μου είχε ανατεθεί από τον προϊστάμενο, είχα ανταποκριθεί, μα συνεργασία πέραν τούτου, ουδεμία. Χθες μάλιστα, ο αντιπρόεδρος πέρασε από το γραφείο μου και του έθεσα υπόψην του ότι δεν θέλω να είμαι διακοσμητικό στοιχείο στην εργασία μου και πως εκεί βρίσκομαι και να εργαστώ και εκείνος με παρέπεμψε στον αρμόδιο, ενισχύοντας με τα λεγόμενά του την πρόθεσή μου, αλλά χωρίς ουσιαστικά να πάρει θέση.

Σήμερα το πρωί, πήγα στο γραφείο του αρμοδίου, όπου μου ανακοινώθηκε ότι εισηγήθηκε να προμηθευτώ υπολογιστή σύντομα και πως θα μου δωθούν νέα καθήκοντα βάσει των προσόντων μου, αν και το θέμα της υγείας μου κατ' αυτούς είναι ένα θέμα (η ερμηνεία δική σας). Αντιπαρήλθα με το να ισχυριστώ πως όσα χρόνια εργάζομαι στη συγκεκριμένη υπηρεσία, δεν έχω δημιουργήσει πρόβλημα για τα θέματα υγείας που αντιμετωπίζω.

Φίλοι μου, να μην κουράζω τα μάτια σας με ήδη λεχθέντα ή πραχθέντα, πέραν του ότι διαπιστώνω καθημερινά, πως κάποιοι κρατούντες νομίζουν πως οι νόμοι στην Ελλάδα είναι για χρήση κατά το δοκούν, ειδικά στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, όπως τα ΑμεΑ, που μετά τις επιπλοκές της πάθησής μου, πλέον ανήκω. Ως εκ τούτου, έγινα αντικείμενο χλεύης από ανώτερους αξιωματούχους στην εργασία μου και αντικείμενο συζήτησής τους "κεκλεισμένων των θυρών" για το "πρόβλημά" μου, όπως το αποκαλούν, θέλοντας έτσι να εξωθήσουν έναν άνθρωπο που είναι ηθικός, σοβαρός, μετρημένος μα και ανθρώπινος και πρόθυμος στην εργασία του, να φτάσει σχεδόν στα όριά του και να παραιτηθεί κάτω από το βάρος της πίεσης που υφίσταται.

Τη χάρη αυτή δεν θα την κάνω σε κανέναν από τους κυρίους και τις κυρίες που βρίσκουν έδαφος να σχολιάζουν κουτσομπολιά, για να ανέλθουν στην εργασιακή κλίμακα μετά Βαϊων και κλάδων, ως ευνοούμενοι κάποιων άλλων, όμως παρόλη την επιδείνωση της υγείας μου αυτό το χρονικό διάστημα και παράλληλα τη προσπάθεια απόκατάστασής της, συνεχίζω να υποστηρίζω τα δικαιώματα των ευπαθών ομάδων στην Ελλάδα, ακόμα και με το δικό μου προσωπικό κόστος, να μάχομαι ενάντια σε ρατσιστικές συμπεριφορές και να έρχομαι αντιμέτωπη με ημιμάθεια, προκατάληψη, κακόβουλα σχόλια και συμπεριφορές συχνά που δεν συνάδουν με τις θέσεις ευθύνης που έχουν καταλάβει επιστήμονες και ειδικοί σε διάφορες υπηρεσίες, γιατί πέραν από το όποιο "πρόβλημα" του συνανθρώπου τους, που όσο εργαζόταν στον ίδιο φορέα 12ωρα το 2004 ήταν σε καλύτερη μοίρα και τώρα που ζητά ίσα δικαιώματα και ίσες ευκαιρίες στο χώρο της δουλειάς της, την αντιμετωπίζουν ως εκτόπλασμα.

Σήμερα μετά τον ζόφο που έζησα όλον αυτόν τον καιρό, έγινε ένα βήμα θέλω να πιστεύω προς τα εμπρός με το να συζητήσουμε σε νέα βάση την κατάσταση που εκκρεμούσε κατά εμού, όμως η διαδρομή δεν τελείωσε εδώ, καθότι δεν μπορώ παρά να εμπιστεύομαι μόνον τη σκιά μου στις περισσότερες περιπτώσεις εργασιακά. Με αφορμή στα όσα διαδιδραματίζονται, χωρίς να τα μαθαίνει κανείς, έχω όμως να πω ότι:

- Υπάρχει σχετική νομοθεσία που προστατεύει τα άτομα με ειδικές ανάγκες στον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα
- Υπάρχει η Συνομοσπονδία Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες
- Υπάρχει το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Υγείας
- Η Γενική Γραμματεία Ισότητας,
- H Υποεπιτροπή για τα Άτομα με Αναπηρία της Βουλής
- Η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ισότητας, Νεολάιας & Δικαιωμάτων του Ανθρώπου
(πρόεδρός των οποίων είναι η Βουλευτής Κορινθίας κα Αθηνά Κόρκα)

Όπως επίσης υπάρχουν και σχετικοί εργατολόγοι που ειδικεύονται στη προάσπιση των δικαιωμάτων των παραπάνω κοινωνικών ομάδων και γι'αυτό, όταν ακούσετε να σας τρομοκρατούν με επιχειρήματα "επειδή έχεις διαβήτη, δεν κάνεις καλά τη δουλειά σου", Α Ν Τ Ι Δ Ρ Α Σ Τ Ε!!! Μην αφήσετε τους όποιους επιτήδειους να βρίσκουν πάτημα την υγεία σας για να σας υποβιβάζουν, επειδή οι ίδιοι θεωρούν εαυτούς των υπεράνω και εσάς "κατώτερα όντα". Όχι, όπως δεν χρησιμοποίησα "δόντι" για να προσληφθώ μέσω ΑΣΕΠ σε έναν συγκεκριμένο οργανισμό στον οποίο και εργάζομαι, το ίδιο δεν δέχομαι να με μειώνουν για κάτι το οποίο αντιμετωπίζω και δεν με εμποδίζει να είμαι ενταγμένο στη κοινωνία μέλος και παραγωγικός άνθρωπος στο μέτρο των δυνατοτήτων μου.

Ελπίζω σε ένα καλύτερο αύριο και συνεχίζω να είμαι ιδεολόγος και μαχητής για τα δικαιώματα όσων η ζωή τους δοκιμάζει ποικιλοτρόπως. Ένα έχω να πω, μην εφησυχάζεστε και μην ανέχεστε συμπεριφορές που σας καθιστούν θύματα ρατσιστικών πεποιθήσεων, ειδικά όταν δεν έχουν άλλο πάτημα εναντίον σας, εκτός από την όποια "διαφορετικότητά" σας.

Μέχρι τότε παραμένουμε, με όποιο κόστος, στις επάλξεις και αυτό να το έχετε υπόψην σας, κυρίες και κύριοι, που νομίζετε πως είστε στο απυρόβλητο με τις διάφορες αιτιάσεις σας, γιατί εγώ προσωπικά όπως και άλλοι πολλοί συνάνθρωποί μας, δεν κάνουμε το κορόιδο απέναντι στην αδικία!

Marialena, 15/4/2009

8 σχόλια:

  1. Και ο Συνήγορος τού Πολίτη γενικά βοηθά.
    Όπως το λες Μαρλεν μου, δεν χάνουμε την αισιοδοξία μας αλλά δεν τους αφήνουμε να τους περνάει. Γιατί με το να κάνουμε το κορόιδο μετά αποθρασύνονται.
    Μην το βάζεις κάτω!

    Φιλιά, Καλή Ανάσταση:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κιτρομελλένια μου, το θέμα είναι ανοίγεις πόλεμο με όσους σε "αδικούν", ή προσπαθείς και εξαντλείς τα περιθώρια που έχεις πριν τους σιχτηρίσεις, εφόσον μπορείς και θες να τους κοιτάς στα μάτια, χωρίς να ντρέπεσαι?

    Τι άλλο να κάνω, που η ζωή με έφερε στις επάλξεις της προάσπισης των δικαιωμάτων των "αδυνάμων", μιας και στη κοινωνία που ζούμε, ο Καιάδας υφίσταται ακόμη και είναι ενεργός κατά το δοκούν, από όσους νομίζουν ότι ασκούν εξουσία πάνω μας. Ας είμαστε αισιόδοξοι!

    Καλό Πάσχα και να είμαστε καλά, σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εσυ κρατήσου στο υψος σου και στην ανάγκη, αφού θέλουν να το "ξύνεις", άραξε και ξύστο κι άσε τους γλυψιματίες να αγωνιούν για την επαύριο!
    Και μην ακούσω πως θα δηλώσεις παραίτηση, θα σε γδάρω.
    Τα είπαμε κι απο τηλεφώνου και μην δίνεις σημασία στην μιζέρια των "δήθεν"
    Καλό Πάσχα καρδιά μου,
    Καλά να περάσεις στο ωραίο σου σπιτάκι με την Μουτσίτσα(τώρα που άνθισαν και τα λελουδικά)

    Φιλάκια και ευχες και στον Αντρέ και την Ρενέ...
    Καλη Ανάσταση!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αφού με ξέρεις πως δεν είμαι τέτοιος άνθρωπος Γιωτούλα μου, μην μου ζητάς να το παίξω απαθής σε κάτι που δεν μου κάθεται καλά, αλλά το να είμαι μετριοπαθής και να μην δίνω δικαιώματα, αυτό ναι, σίγουρα θα το κάνω και το κάνω ήδη, από κει πέρα βλέπουμε πως θα διαμορφωθούν τα πράγματα, για την ώρα ας περάσουμε κάποιες μέρες κοντά στα αγαπημένα μας πρόσωπα εν όψει της Ανάστασης και έχει ο Θεός...

    Φιλιά και από εμάς στη Μικρή Ολλανδέζα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σπύρο σε ευχαριστώ και ανταποδίδω για ό,τι επιθυμείς!

    Καλήν Ανάσταση στη Λαμία και σε εσένα προσωπικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. το φως της Ανάστασης να φέρει σε
    όλους το μήνυμα
    της Αγάπης, της Ελπίδας, της Ειρήνης
    και της Αισιοδοξίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Και από μένα πολλές ευχές αγαπητέ Αντάρτη, Αληθώς ο Κύριος και να είμαστε καλά, όσο μπορούμε και όσο αντέχουμε απένταντι στις προκλήσεις της καθημερινότητας και όχι μόνο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή