Κυριακή 8 Μαρτίου 2009

Ημέρα της Γυναίκας


Women's Day, image by www.risk.org.uk

Ημέρα της Γυναίκας η σημερινή. Όπως λέμε ημέρα της Καρέτα - Καρέτα ή της Μονάχους - Μονάχους! Ημέρα αναφοράς σε κάτι αξιοπερίεργο ή τιμής ένεκεν εορτασμός περί πάτρης?

Πιθανόν κάποιες από εμάς, θα λάβουν ένα λουλούδι στον εργασιακό τους χώρο ως ένδειξη εκτίμησης, ενώ παραμένουν οι λιγότερο καλά αμειβόμενες και συνήθως υφίστανται σεξουαλικές παρενοχλήσεις και ψυχολογικές πιέσεις επειδή ακριβώς είναι γυναίκες!

Άλλες, θα εισπράξουν πιθανόν ένα φιλί από τον σύντροφό τους ή αγνόηση, ενώ υφίστανται βία και έλλειψη επικοινωνίας στη σχέση τους ενόσω παραμένουν μέσα σ' αυτή, γιατί δεν έχουν πάρει την απόφαση να ξεφύγουν από την κακομεταχείριση που υφίστανται.

Κάποιες άλλες, θα "ξεσκάσουν" αυτήν την μέρα, βγαίνοντας έξω και πηγαίνοντας για φαγητό με γυναικοπαρέες ή αργά το βράδυ σε κάποιο μπαράκι για ποτό και ανδρικό στριπτίζ για να έχουν τη ψευδαίσθηση ότι "θα κάνουν όπως κάνουν συνήθως οι άνδρες".

Και πολλές υπόλοιπες, θα μείνουν όπως ακριβώς περνάει η κάθε τους μέρα, είτε μέσα στη μοναξιά που έχουν πολύ βολικά εγκλωβιστεί για χρόνια, είτε θα βιώσουν στιγμές από την ευτυχία που έχουν καταφέρει να χτίσουν στο περιβάλλον τους και θα ανταποδώσουν τις φιλοφρονήσεις με χαμόγελο και την ικανοποίηση πως η ζωή τους είναι καλή.

Όποιος και αν είναι ο λόγος που η Ημέρα της Γυναίκας περνά ή όχι απαρατήρητη από την καθεμία μας και καθέναν μας στη σύγχρονη δυτική κοινωνία που ζούμε, ας σκεφτούμε τις γυναίκες του Τρίτου Κόσμου που δίνουν τη μάχη για επιβίωση για εκείνες και τις οικογένειές τους, τις γυναίκες από την Ανατολική Ευρώπη που έπεσαν θύματα του traffiking και της σωματεμπορίας, στη προσπάθειά τους να αναζητήσουν μια καλύτερη τύχη, τις γυναίκες που θυσιάζουν κάθε ρανίδα αξιοπρέπειας για να ικανοποιήσουν κάποιους άλλους ανθρώπους εις βάρος τους, εκείνες που υφίστανται διακρίσεις και ρατσισμό εξαιτίας της φυλής ή καταγωγής τους, τις νέες γυναίκες που ακρωτηριάζονται για να μην διεκδικήσουν το δικαίωμα στην ζωή στην Αφρική, τα θύματα του Aids.

Τις γυναίκες που μαστίζονται από καρκίνο των αναπαραγωγικών τους οργάνων, τις σιωπηλές ηρωίδες που παλεύουν να αντιμετωπίσουν τη κατάθλιψη και τις άλλες ψυχικές παθήσεις απόρροια της μεταχείρισης της κοινωνίας μας, τις υπέρβαρες ή λιπόσαρκες γυναίκες θύματα των διατροφικών διαταραχών, των γυναικών που προέβησαν σε απόπειρες αυτοκτονίας ή έγιναν αυτόχειρες για να ξεφύγουν από το καιάδα τους, τις εξαρτημένες από ουσίες γυναίκες που χάνονται στον κυκεώνα των φαρμάκων ή ναρκωτικών ή του αλκοόλ.

Σε όλες αυτές αλλά και όλες τις άλλες γυναίκες που αντιμετωπίζουν τη ζωή με αισιοδοξία, σφύζουν από υγεία, αγάπη, πληρότητα, ρουφούν τη ζωή ως το μεδούλι, έχουν στόχους και οράματα και αποτελούν φωτεινά παραδείγματα προς μίμηση, αυτό το ποστ είναι εξαιρετικά αφιερωμένο στην Ημέρα της Γυναίκας!

(c) Marialena, 08/03/2007

Link: International Women's Day 2009

4 σχόλια:

  1. Η προϋπόθεση της έννοιας ΖΩΗ έρχεται μέσα από την έννοια ΓΥΝΑΙΚΑ.
    Ο "πανταχού παρών και τα πάντα πληρών" αυτό το γνωρίζει καλύτερα από όλους, γι'αυτό και επέλεξε ΕΣΑΣ να έχετε το δικαίωμα του να φέρνετε τη ΖΩΗ στον κόσμο, τη χαρά της μητρότητας -το πιο τέλειο και ανεκτίμητο δώρο σε αυτό τον κόσμο...
    Κάποιοι ίσως πούνε "τι μας λές τώρα" ή "η θέση της γυναίκας είναι στο σπίτι της" ή "θέλουν και ισότητα", και πολλά άλλα...
    Το σίγουρο είναι ότι η ΓΥΝΑΙΚΑ την σήμερον ημέρα, δίνει, μέσα από την κοινωνική και επαγγελματική της αναβάθμιση, την ευκαιρία στο άλλο φύλλο να αναθεωρήσει τις όποιες οπισθοδρομικές αντιλήψεις και να αποτελεί έτσι λαμπρό παράδειγμα προς μίμηση...
    Αν, όλα αυτά τα στοιχεία, που εμφανίζονται κατά καιρούς, δεν είναι ένας ακόμα σοβαρός λόγος να καταταγεί το "ασθενές φύλλο" -που προσωπικά πιστεύω ότι πλέον μόνο αασθενές δεν είναι- στην ψηλότερη κοινωνική βαθμίδα, τότε τι είναι;
    Ας ευχηθούμε η σημερινή Ημέρα της Γυναίκας να αποτελέσει το εναρκτήριο λάκτισμα μιας νέας για κείνη εποχής...και, χαριτολογώντας, may Woman's Day become Men Liberation Day!!!!
    Χρόνια πολλά σε όλες!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χρόνια μας καλά, όπως κι αν έρχονται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και πολλές υπόλοιπες, θα μείνουν όπως ακριβώς περνάει η κάθε τους μέρα, είτε μέσα στη μοναξιά που έχουν πολύ βολικά εγκλωβιστεί για χρόνια...

    Μαρλεν μου ελπιζω να πέρασες καλά σήμερα ομορφιά μου!
    Σε φιλώ αγαπημένη μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ Δημήτρης Κυριακού: Δημήτρη, σ' ευχαριστώ που βρήκες τον χρόνο να γράψεις αυτήν την τόσο ενδιαφέρουσα άποψη πάνω στην Ημέρα της Γυναίκας. Η Γυναίκα είναι το άλλο μισό του Άνδρα, χωρίς το γιν και το γιαν, το θετικό και το αρνητικό, το αρσενικό και το θηλυκό, δεν υπάρχει ισσοροπία στο Σύμπαν!

    @ An-Lu: Είμαστε ακόμα ζωντανοί στη σκηνή, σαν ροκ συγκρότημα και αν μας αντέξει το σχοινί θα φανεί, στο χειροκρότημα!

    @ Παναγιώτα: Καλά πέρασα κοριτσάρα μου, δεδομένων των αναλογιών και όχι γιατί γιόρτασα τη μέρα της Γυναίκας κατ΄αποκλειστικότα. Απλά υπήρχε καλή παρέα και καλή διάθεση και πέρασε η ώρα ανάμεσα σε φίλους σε μια χαλαρή Κυριακή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή