Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

The Celtic Dream of An Ancient Muse - Loreena McKennitt


Caravanserai

Με αφορμή την ιδιαίτερη παρουσία της Loreena McKennitt στο μουσικό στερέωμα, αναρωτιέμαι τι είναι αυτό που αποκαλούμε "παγκόσμια μουσική". Είναι άραγε αρχετυπικοί ήχοι που όταν τους ακούμε διεγείρουν το κοινωνικό μας υποσυνείδητο, τη κολυμβήθρα των συναισθημάτων που συνδέει το παρελθόν με το παρόν, τις μνήμες των προγόνων που μας κληροδότησαν και τις μεταφέρουμε βαθιά μέσα μας.

Η Loreena McKennitt, γεννημένη στον Καναδά, με Ιρλανδοσκωτσέζικες ρίζες, είναι μια ξεχωριστή παρουσία στα μουσικά πράγματα του καιρού μας. Πολυτάλαντη, παίζει και συνθέτει, ενώ το ηχόχρωμα της φωνής της, αποπνέει ταυτόχρονα ζεστασιά και μελωδικότητα που σε κάνει να ταξιδεύεις μέσα από την ερμηνεία της. Με επιρροές από τον κόσμο των Κελτών, αλλά και από τις μουσικές της Ανατολής, το αποτέλεσμα μαγεύει, καθώς η Loreena δεν έχει τον στόμφο της Sarah Brightman ως σοπράνο, ούτε την απόκοσμη αίσθηση της Enya όταν τραγουδά, αλλά με τον προσωπικό της, χαρακτηριστικό, γήινο αλλά και αέρινο τρόπο, ο ακροατής μυείται στη κουλτούρα των παραδοσιακών και παναθρώπινων ήχων.


Tango To Evora

Άνθρωποι της Μουσικής σαν και αυτή, διαθέτουν το μοναδικό χάρισμα να "ντύνουν" τα τραγούδια τους με μοναδικές ερμηνείες που ακούγονται συναρπαστικά ακόμα και στις ζωντανές τους εμφανίσεις. Στην Ελλάδα, ανάλογες περιπτώσεις ερμηνευτικά είναι η Ελευθερία Αρβανιτάκη και η Σαββίνα Γιαννάτου, που ακολουθούν ανάλογους δρόμους με ανοίγματα στη Δυτική και Ανατολίτικη Μουσική, μέσα από τις προσωπικές τους αναζητήσεις. Όμως η McKennitt, έχει κατορθώσει να ξεπεράσει τα σύνορα της Αμερικής και της Ευρώπης και να αγγίζει ακροατήριο από όλον τον κόσμο, εξαιτίας του ταλέντου και των επιλογών της.

Μοιάζει σαν να έχει βγει από τον κόσμο του Shakespeare και να ζει στην εποχή της βασίλισσας Ελισσάβεt στον ύστερο Μεσαίωνα. Η μορφή της αυστηρή αλλά όχι αυταρχική, δοσμένη σε αυτό που κάνει, αφήνει να φανεί μέσα από τη διεισδυτική ματιά της και τις κινήσεις της καθώς παίζει κάποιο μουσικό όργανο, το πάθος που τη διακατέχει γι' αυτό που διάλεξε να κάνει και το σημαντικότερο, αυτό φτάνει για να μεταδωθεί και στο κοινό, που μαγεμένο αφουκράζεται το Σύμπαν που του περιγράφει, τον κόσμο των ξωτικών, των λιμνών, των Ιπποτών και των Παλατιών, που του περιγράφει μέσα από τα αφηγηματικά τραγούδια της.


The Mummers' Dance

Ελπίζω να έχουμε την ευκαιρία να την απολαύσουμε για μιαν ακόμη φορά ζωντανά στην Ελλάδα σύντομα, καθώς τώρα συνειδητοποιώ πως για να γίνει ακόμα πιο ισχυρός ο δεσμός που μας ενώνει με τέτοιου είδους ακούσματα, που ανήκουν στη κυτταρική μνήμη που μας ωθεί να νιώθουμε την ένωση με τον πνευματικό μας εαυτό καθώς η Loreena McKennitt, σαν άλλη Αρχαία Μούσα, σχίζει την σιγαλιά της νύχτας με τη φωνή της και σαν κύκνος, λικνίζεται στα νερά μιας παγωμένης λίμνης στη μέση του μυαλού μας.

Link: Wikipedia: Loreena McKennitt

Marialena, 22/1/2010

6 σχόλια:

  1. Γεια σου Μαριαλένα!
    Υπέροχη η Loreena, από τις πιο αγαπημένες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γεια σου Σουζάνα μου! Πραγματικά, είναι λατρεμένη και η ερμηνεία και η μουσική της... Είμαστε πλούσιοι που διανθίζουν τη ζωή μας τέτοια ακούσματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Άσε Σουζάνα μου και εγώ το ίδιο... διακαής πόθος και ελπίζω να έλθει η ώρα που θα γίνει και αυτό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γεια σου Μαριαλενα,κατα μια οχι και τοσο τεραστια συμπτωση τυχαινει να ειμαστε συνονοματες!Η αληθεια ειναι οτι πρωτοπετυχα το blog σου οταν googlara το ονομα μου για πλακα και απο τοτε το παρακολουθω συχνα πυκνα καθως θεωρω οτι παρουσιαζει πολυ ενδιαφεροντα θεματα και αποψεις.Οσο για τον λογο που σου στελνω αυτο το μυνημα ειναι οτι ειχα ακουστα την συγκεκριμενη τραγουδιστρια και εξεπλαγην οταν ειδα οτι ειχες κανει καποια αναφορα σε αυτην γι'αυτο και ηθελα να σου προτεινω να ακουσεις ενα τραγουδι που ειχε πει για μια ταινια της disney το To the Fairies They Draw Near, Part II
    οπου πιστευω οτι φαινεται ποσο μακρια η φωνη της σε συνδuασμο με την μελωδια μπορει να σε ταξιδεψει στον κοσμο της φαντασιας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ Μαριαλένα: Χαίρομαι πολύ που μια συνονόματη, τυχαίνει να βρει τη σελίδα μου και να μου γράψει τις εντυπώσεις της! Θα το ακούσω σίγουρα το κομμάτι αυτό που προτείνεις, αφού η συγκεκριμένη καλλιτέχνης έχει αυτό το μοναδικό χάρισμα που την κάνει να ξεχωρίζει και να την αγαπούμε για όσα αριστουργήματα έχει χαρακτηρίσει με τη φωνή της!

    ΑπάντησηΔιαγραφή