Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

Η εικονική πραγματικότητα της Πανδώρας: Avatar - η ταινία

Avatar σύμφωνα με τον Ινδουϊσμό στα σανσκριτικά, σημαίνει "μετενσάρκωση", ή με μεγαλύτερη ακρίβεια "εμφάνιση" ή "αποκάλυψη" του θείου σε ποικίλες μορφές στον έμβιο και φυσικό κόσμο και αναφέρεται σε ηθελημένη κάθοδο της θεότητας από τον ουρανό στη γη. Από αυτήν την έννοια εμπνεύστηκε τον τίτλο της και η ταινία του James Cameron.

Όταν πριν από δυο μήνες περίπου πήγα να δω με την παρέα μου το Julie & Julia, στο λόμπι του κινηματοχώρου, υπήρχε μια αφίσα προπομπός της ταινίας, με φόντο το βαθύ μπλε του ουράνιου στερεώματος και τα περίεργα πλάσματα να διαφαίνονται στον ορίζοντα.
Η παρέα μου πρότεινε να δούμε τη ταινία, όταν βγει στους κινηματογράφους, γιατί θα ήταν γυρισμένη σε τρισδιάστατη εικόνα (3D) και επειδή μέχρι σήμερα υπήρξε η ακριβότερη παραγωγή στην ιστορία του σινεμά!


Avatar's official trailer

Αν και όπως πολλοί κινηματογραφόφιλοι της γενιάς μου, έχουμε γαλουχηθεί με ταινίες επιστημονικής φαντασίας, όπως και αντίστοιχες τηλεοπτικές σειρές, ομολογώ πως πήγα να δω το Avatar, με κίνητρο τα νοήματα της υπόθεσης και όχι γιατί η τεχνολογία ήταν το ατού της ταινίας. Έκανα λάθος, καθώς η θέαση με τα ειδικά γυαλιά στην μεγάλη οθόνη, ήταν αδιαμφισβήτητα, ανεπανάληπτη εμπειρία!

Η οθόνη γεμίζει από απίστευτης σύλληψης σκηνικά και εφέ και καθώς η υπόθεση ξετυλίγεται, όλο και περισσότερο, ο παράξενος κόσμος του πλανήτη της Πανδώρας (προσέξτε σημειολογία: Παν+δώρα), μοιάζει να γίνεται ολοένα και πιο οικείος στα μάτια του θεατή, που ζει μαζί με τους ήρωες αυτό που δείχνει να έχει αποκοπεί στη καθημερινότητά του, με άλλα λόγια την επαφή και τον σεβασμό στη Φύση.


James Cameron's Vision Featurette

Το σενάριο μοιάζει απλοϊκό, καθώς "κακοί" Αμερικάνοι πρώην πεζοναύτες και νυν μισθοφόροι, έχουν προσληφθεί από μιαν εταιρία που λόγω του γεωλογικού πλούτου της Πανδώρας, θέλουν να εκδιώξουν τη φυλή των εξωγήινων Νάβι και να εκμεταλλευτούν τη γη τους που είναι πλούσια σε κοιτάσματα ενός σπάνιου ορυκτού. Εκεί καλείται ο κεντρικός ήρωας, ο Jake Sully, να πάρει τη θέση του αδελφού του επιστήμονα και ως πρώην πεζοναύτης και ο ίδιος, να "εμφανιστεί" στον πλανήτη μέσα από το δικό του Avatar και να κατακτήσει την έκταση των Νάβι. Όμως δεν υπολογίζει στον έρωτα και την ματαιότητα της καταστροφής του περιβάλλοντος, που τον κάνουν να αλλάξει γνώμη και να θελήσει να υπερασπιστεί μέσα από το ομοίωμά του, το οικοσύστημα που απειλούταν υπό εξαφάνιση.

Η φυλή αυτή με τους λεπτά και πανύψηλα πλάσματα που μοιάζουν και με άνθρωπο αλλά και με ζώα της ζούγκλας, ζει ειρηνικά και σε αρμονία με το περιβάλλον που την θρέφει και αποδίδει μεγάλη αξία στην διατήρηση του οικοσυστήματος μέσα από τη λατρεία της Μάνας Γης και του Δέντρου των Προγόνων, τη κυτταρική τους μνήμη και το συλλογικό τους υποσυνείδητο. Με την επίθεση των εκτελεστών και την καταστροφή μέρους της γης τους, στο βωμό του κέρδους, ο θεατής συμπάσχει με τους ήρωες της ταινίας, σαν η Πανδώρα να είναι και δική του πατρίδα και αγαναχτεί για την αλόγιστη καταστροφή του περιβάλλοντος.


AVATAR Theme Official Video Leona lewis I See You HQ

Η κορυφαία στιγμή της ταινίας σεναριακά τουλάχιστον, για μένα, είναι όταν η ηρωίδα της ταινίας Neytiri, αναφωνεί στον πρωταγωνιστή I see you, εννοώντας ότι τον αναγνωρίζει ως έναν από τη φυλή των Νάβι, έστω και ήταν μονάχα η εμφάνιση ενός ανθρώπου στο σώμα του Avatar του και εκείνος της απαντά το ίδιο. I see you, όταν μπορείς να δεις στη ψυχή του άλλου, όταν κάνεις επαφή πέραν από την υλική διάσταση που έχουμε συνηθίσει να αναγνωρίζουμε.

Από αυτήν την φράση εμπνεύστηκε και το τραγούδι των τίτλων του τέλους, που ερμηνεύει με πάθος η Leona Lewis. Αν το ακούσει κανείς χωρίς να δει τη ταινία, είναι μια κινηματογραφικού ύφους με κρεσέντα, μπαλάντα, όμως μετά τη ταινία θυμίζει πως ενώθηκαν οι τύχες των Νάβι με έναν άνθρωπο που πήγε κόντρα στην αποστολή του και τότε, αποκτά ακόμα περισσότερο νόημα καθώς ακούμε την ερμηνεία και τους στίχους του τραγουδιού.

Σε αναμονή της δεύτερης συνέχειας της ταινίας, καθώς ο σκηνοθέτης θα εμπλουτίσει το σενάριο, καθώς δήλωσε, αλλά και θα κάνει χρήση της τεχνολογικής υποδομής που δημιούργησε για να γυρίσει το Avatar, θα σημειώσω το προσεγμένο καστ των ηθοποιών, με την Sigourney Weaver να δίνει το σημείο αναφοράς μεταξύ Alien & Avatar και βέβαια την πεποίθηση πια, ότι η συγκεκριμένη ταινία, είναι μακράν η καλύτερη ταινία της δεκαετίας και με τον τρόπο που γυρίστηκε, αλλάζει για πάντα τα δεδομένα στον κινηματογράφο.

Link: Avatar: The Movie

Marialena, 14/1/2010

1 σχόλιο:

  1. Υπέροχη ταινία! Τη λάτρεψα! Την είδα τρεις φορές και ακόμα και την τρίτη έτρεχαν ποτάμια τα δάκρυα, άσε, πολύ κλάμμα, ειδικά εκεί που πέφτει το δέντρο!
    Απίστευτη μουσική, απίστευτα εφέ, συναισθήματα, εικόνες, τέλεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή