Τετάρτη 1 Ιουλίου 2009

Μάλτα - Ταξίδι στη Χώρα των Ιπποτών

Μάλτα, η Μελίττη των αρχαίων Ελλήνων, καθώς στο ξερικό της έδαφος παράγονταν μέλι και το όνομα αυτό την ακολουθεί μέχρι και σήμερα. Το σύμπλεγμα των επτά νησιών, από τα οποία κατοικούνται τα τρία μεγαλύτερα, η Μάλτα, το Γκότζο και το Κομίνο, που συνδέονται μεταξύ τους με ακτοπλοϊκή συγκοινωνία.

Η Μάλτα, αυτή η κουκκίδα στον χάρτη της Μεσογείου, μεταξύ Σικελίας στον Βορρά και Τυνησίας στον Νότο, κατοικήθηκε από τα προϊστορικά χρόνια και συνεχίζει να είναι μια ζωντανή χώρα, μέχρι και σήμερα. Από τα εδάφη της λόγω της στρατηγικής της θέσης, ανάμεσα στην Ευρώπη και την Αφρική, την έκανε να αποικηθεί από τους Αρχαίους Έλληνες, τους Φοίνικες, τους Καρχηδονίους, τους Ρωμαίους, τους Άραβες, τους Γάλλους και τέλος τους Άγγλους, από τους οποίους απέκτησε την ελευθερία της το 1964 και είναι πλέον Προεδρευόμενη Δημοκρατία.

Η γλώσσα τους είναι επηρρεασμένη από την αγγλική, την ιταλική, την αραβική και δημιουργούν στο αυτί του ανύποπτου επισκέπτη μιαν αίσθηση πολυπολιτισμική. Οι Μαλτέζοι μιλούν τη τοπική διάλεκτο, αλλά και αγγλικά απαραιτήτως, όπως και μιαν ακόμα ευρωπαϊκή γλώσσα, πριν ακόμα αποφοιτήσουν από το σχολείο. Λαός βαθιά θρησκευόμενος, κατά πλειοψηφία είναι Ρωμαιοκαθολικοί στο θρήσκευμα και έχουν πολύ ισχυρή την αίσθηση της πίστης μέσα τους. Η χώρα είναι γεμάτη από μεγαλοπρεπείς ναούς αφιερωμένους σε διαφόρους αγίους και με την ευκαιρία της εορτής τους κάθε χρόνο, οι γειτονιές σημαιοστολίζονται με τα τοπικά εμβλήματα και γίνονται λιτανείες με περιφορές των αγαλμάτων των αγίων ή της Παναγίας μέσα στις ενορίες με κάθε επισημότητα και κατάνυξη από τους πιστούς που ακολουθούν.


Litany in Malta, Valetta

Η πρώτη στάση στην περιήγηση της Μάλτας, είναι η μεσαιωνική πόλη της Μντίνα, της πρώτης πρωτεύουσας του νησιού που πήρε το όνομά της από τους άραβες κατακτητές. Χαρακτηριστικό της πολιτείας αυτής είναι οι δαιδαλώδεις διάδρομοι μέσα στο κάστρο που προστάτευαν τους κατοίκους της καστροπολιτείας από την αφόρητη ζέστη, αλλά και προσέφεραν δίοδο διαφυγής από τις επιθέσεις.


Mdina, Malta

Είναι ιστορικά αποδεδειγμένο πως στη πορεία του προς τη Ρώμη, το 60 μ.Χ. ο Απόστολος Παύλος, ο Απόστολος των Εθνών πέρασε και από τη Μάλτα και μάλιστα επειδή ήταν θύμα ναυαγίου που τον ξέβρασε στις ακτές της Μάλτας, έμεινε στο νησί και δίδαξε τα Λόγια του Κυρίου στους γηγενείς κατοίκους που έκτοτε, ασπάσθηκαν τον Χριστιανισμό και σε ανάμνηση της επίσκεψης του Αγίου Παύλου, τιμούν τη μνήμη του σε κάθε ευκαιρία.

Η πόλη αυτή είναι επίσης γνωστή για την αργυροχρυσοχοοϊα αλλά και τις κατασκευές από φυσητό γυαλί που μπορεί κανείς να πάρει από τα εκθετήρια στις παρυφές της πόλης σε προσιτές τιμές. Νόμισμα της Μάλτας ήταν η Λίρα, που από το 2007 αντικαταστάθηκε με το ευρώ, αλλά διατηρεί μια πολλή καλή ισοτιμία, που ισούται με αυτήν την αγγλικής λίρας.


Valetta, Malta

Σημείο αναφοράς στην ιστορία της Μάλτας αποτελεί το γεγονός ότι οι Ιωαννίτες ιππότες μετά την φυγή τους από τους Αγίους Τόπους μετά την Τέταρτη Σταυροφορία και αφού επιχείρησαν να μείνουν στη Κύπρο για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, στη συνέχεια έφυγαν και εγκαταστάθηκαν στη Μάλτα που έκτοτε έγινε η βάση του Τάγματος των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη με σύμβολο τον οκτάγωνο σταυρό στο οικόσημό τους, που έδειχνε τις οκτώ εθνικότητες που αποτελούσαν το τάγμα των Ιωαννιτών.

Η πρωτεύουσα Βαλέττα, πήρε το όνομά της από τον ιδρυτή της Jean de la Valette, ιππότη του Τάγματος και είναι κατασκευασμένη σε απόλυτο σχέδιο πόλεως, έτσι που να αερίζεται από τη θάλασσα και κάθετα αλλά και οριζόντια. Μνημείο πλέον της Παγκόσμιας Κληρονομιάς, προσφέρεται για περιήγηση με τα πόδια, για να δει κανείς τα κτήρια της Αγγλοκρατίας, τους Κήπους που αποτελούν όαση δροσιάς αλλά και ευχάριστη βόλτα με θέα τη θάλασσα, όπως και τις χαρακτηριστικές γειτονιές με τα πολύχρωμα πολυόροφα σπίτια που φιλοξενούν μικροσκοπικές αυλές και γλάστρες που τις αντικρύζεις καθώς περνάς από μπροστά τους.

Όταν επισκευθήκαμε τις φυλακές της πόλης στον Μεσαίωνα, έκπληκτοι διαπιστώσαμε πως σε μια πλάκα σε έναν τοίχο έγραφε πως παρά τα βασανιστήρια, ένας Έλληνας που είχε καταδικαστεί για μικροκλοπές, κατόρθωσε να διαφύγει τυλιγμένος μέσα σε κουβέρτες στα άπλυτα. Πραγματικά αυτός ο άγνωστος πρόγονος επιβεβαίωνε τα γονίδια της φυλής ότι "ο τράχηλος του έλληνος ζυγό δεν υπομένει!"


(Η περιήγηση συνεχίζεται...)

All images by Marialena, 2006

Μαριαλένα, 30/6/2009

5 σχόλια:

  1. Πολύ όμορφα πρέπει να πέρασες. Και οι φωτογραφίες φοβερές. Αν και ποτέ δεν το είχα σκεφτεί, τώρα θα ήθελα να πάω. Περιμένω τη συνέχεια της περιήγησης. ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σουζάνα και Ανλούκα,

    η Μάλτα είναι μια μικρή μεν, αλλά πολυπρόσωπη χώρα δε, με πολλά πράγματα να ανακαλύψει κανείς αν έχει τη διάθεση, οπότε είναι ένας προσιτός αλλά και διαφορετικός -για τα δικά μας δεδομένα-προορισμός στη Μεσόγειο!

    Θα δείτε και τη συνέχεια σε λίγες μέρες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. πανέμορφη!
    σκοπεύω να παω τον άλλο μήνα!
    γνωρίζεις αν χρειάζομαι διαβατήριο? εχω ταυτότητα νέου τύπου!
    ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ελένη καλό σου ταξίδι και εύχομαι να σου αφήσει η Μάλτα τις ομορφότερες εντυπώσεις!

    Δεν χρειάζεσαι διαβατήριο, γιατί ανήκει στις χώρες της Ε.Ε. οπότε με ταυτότητα νέου τύπου θα ταξιδέψεις μια χαρά εκεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή