Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

LE CIRQUE INVISIBLE - Το Αόρατο Τσίρκο

Είχα καιρό να νιώσω ψυχική ανάταση από κάποιο θέαμα και αυτό συνέβη μετά τη λήξη της παράστασης του Αόρατου Τσίρκου χθες το βράδυ, στον ολοκαίνουργιο, υψηλής τεχνολογίας και αισθητικής, χώρο πολιτισμού στην Αθήνα, τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ωνασείου Ιδρύματος, στη Λεωφόρο Συγγρού.

Το Αόρατο Τσίρκο λοιπόν, με πρωταγωνιστές τον Jean-Baptiste Thierree και τη Victoria Chaplin, ζευγάρι στη σκηνή αλλά και στη ζωή, μας προσέφερε ένα θέαμα ασυνήθιστο, μαγευτικό, αστείο μα και φανταστικό, έτσι όπως ξέρουν οι δυο καλλιτέχνες από την Ελβετία. Ο Τιερί, σαν άλλος σαλτιμπάγκος και παλιάτσος από τα χρόνια του Μεσαίωνα μέχρι τον 20ο αιώνα, προκαλούσε αβίαστα το γέλιο μέσα από τα "μαγικά" του κόλπα ή τις μεταμφιέσεις του, ενώ κέρδισε το κοινό με το ευρωπαϊκό του χιούμορ που λεπτό και ευφάνταστο, μας έκανε να διασκεδάζουμε με τη ψυχή μας, με τα θεατρικά του νούμερα.

Μαζί του, η Βικτόρια Τσάπλιν, αιώνια έφηβη στο παρουσιαστικό της, που με την εμβληματική της μορφή και το εύπλαστο σώμα, κινείτο στη σκηνή σαν αερικό που μεταμορφωνόταν σε πλάσματα μαγικά, ύπτατο ως ακροβάτιδα και μας θύμιζε ανατριχιαστικά τον πατέρα της Charlie καθώς το πρόσωπό της ακτινοβολούσε ενώ ενσάρκωνε τις μεταμορφώσεις της μπροστά στα έκπληκτα μάτια μας!



Οι δυο ώρες που διάρκεσε η παράσταση, κύλησαν απνευστί, ενώ στο τέλος ένα χαμόγελο που ακτινοβολούσε τη γεμάτη αίσθηση που νιώθαμε, είχε σχηματιστεί στο πρόσωπό μας! Κόντρα στην ευτέλεια των βαλκάνιων δικών μας κωδίκων για το χιούμορ και τις λαϊκές παραστάσεις, οι δυο αυτοί σπουδαίοι καλλιτέχνες, συνοδεία ιδιαίτερων μουσικών ακουσμάτων, μας οδήγησαν σε ένα ταξίδι στον χρόνο, μέσα από τον ονειρικό τους κόσμο!

Για τον λόγο αυτό, δεν βρίσκω καλύτερο φινάλε αυτής της χρονιάς, εκτός από τη τύχη που είχα να βιώσω κάτι το τόσο όμορφο, σε ένα περιβάλλον που υπόσχεται να φιλοξενήσει πολλές και ενδιαφέρουσες παραστάσεις από εδώ και εμπρός.

Links: Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Ωνασείου
Victoria Chaplin - Wikipedia

Και καθώς μετρούμε αντίστροφα για την έλευση της νέας χρονιάς, ας ευχηθούμε καλώς να ορίσει το 2011 στη ζωή μας!

Μαριαλένα, 30/12/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου