Παρασκευή 21 Αυγούστου 2009

Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας 2009

Την Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας την είχα ακούσει μέσα από τον δίσκο τους "Δάκρυ στο Γυαλί", λίγα χρόνια πριν και τις επιτυχημένες συνεργασίες τους με γνωστούς και καταξιωμένους Έλληνες καλλιτέχνες, όπως ο Γιώργος Νταλάρας και η Αρετή Κετιμέ.

Φέτος, στις 13 Αυγούστου, ήλθαν στη παραλία του Βραχατίου στη Κορινθία, όπου και έδωσαν μια συναυλία αφιερωμένη στις χαμένες πατρίδες. Το θέμα και μόνο της αναφοράς στην μουσική παράδοση της Μικρασίας, με έκανε να είμαι εκεί έτοιμη για να παρακολουθήσω το μουσικό ρεπερτόριο που θα παρουσιαζόταν εκείνο το βράδυ.

Εκτός από την ορχήστρα, τις ερμηνείες των τραγουδιών τις είχαν αναλάβει τρεις γνωστοί τραγουδιστές με χαρακτηριστικές φωνές, οι Μαρία Σουλτάτου, Ασπασία Στρατηγού και ο Ζαχαρίας Καρούνης και το ρεπερτόριο περιελάμβανε τραγούδια από τη Σμύρνη, τη Πόλη, αρχοντορεμπέτικα και εμπνεύσεις του Τσιτσάνη, που έδεναν αρμονικά μεταξύ τους, δίνοντας τον τόνο στη μουσική αυτή βραδιά.


Ασπασία Στρατηγού - Θάλασσα


Μαρία Σουλτάτου - Προσφυγάκι


Μαρία Σουλτάτου - Τζιβαέρι


Μαρία Σουλτάτου - Τα παιδιά της γειτονιάς σου


Ασπασία Στρατηγού, Ζαχαρίας Καρούνης - Δημητρούλα


Ζαχαρίας Καρούνης, Ασπασία Στρατηγού και Μαρία Σουλτάτου - Καϊξής


Μαρία Σουλτάτου, Ασπασία Στρατηγού και Ζαχαρίας Καρούνης - Τι σε μέλλει εσένανε

Μετά από δύο ώρες μουσικής γνώριμης αλλά και τόσο προσωπικής για τον καθένα μας, η συναυλία έκλεισε με ένα τραγούδι που συμβολίζει την Ελπίδα και τη Πίστη που έφεραν μαζί τους οι ξεριζωμένοι Έλληνες της διασποράς, όταν τέτοιον καιρό το 1922, το 1958, το 1974, εν μια νυκτί, άφησαν πίσω τους πατρίδες και ρίζες και πήραν το δρόμο της προσφυγιάς προς τη Μητέρα Ελλάδα.


Μαρία Σουλτάτου - Ιμιλερήμ

Τα πυροτεχνήματα που στόλιζαν τον ουρανό πάνω από τη θάλασσα του Κορινθιακού, έκαναν το κλείσιμο της εκδήλωσης ακόμα πιο φαντασμαγορικό, καθώς η φωνή της Μαρίας Σουλτάτου ηχούσε πέρα και πάνω από τις κροτίδες, θυμίζοντας τον λόγο για τον οποίο έκλεισε η βραδιά με χαρμολύπη, όπως τώρα πια έχουν πάρει τη θέση τους στη φαντασία μας οι αναμνήσεις των προγόνων μας από τα μακρινά μέρη της Ανατολής όπου έμεναν.

Καλή ακρόαση!

Μαριαλένα, 19/08/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου