Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Tony the Traveller - Γεννημένος Ταξιδευτής



Μέσα από τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, ήλθα πρώτη φορά σε επαφή με την περίπτωση του Tony Giles, Άγγλου ταξιδευτή που παρά τους περιορισμούς που υφίσταται σε σωματικό επίπεδο, αυτό δεν αποτέλεσε τροχοπέδη από το να αφιερώσει τη ζωή του στο να ταξιδεύει τον κόσμο και μάλιστα μέχρι σήμερα να τον έχει διασχίσει ήδη δύο φορές και συνεχίζει!

Ο Tony, γεννημένος στην Αγγλία τον Σεπτέμβριο του 1978, διεγνώσθη ως βρέφος ότι έπασχε από μια γενετική κατάσταση που τον οδήγησε στην τύφλωση και σε ηλικία έξι ετών διαπιστώθηκε ότι πάσχει επίσης από κώφωση σε ποσοστό 80%, που όμως αναπληρώνεται από σύγχρονης τεχνολογίας ακουστικά βοηθήματα. Το 2008 υπεβλήθει και σε μεταμόσχευση ήπατος, ύστερα από χρόνια δυσλειτουργία.

Όμως, εδώ υπάρχει ένα μεγάλο όμως, γιατί αντί να τον εμποδίσουν οι όποιες δυσκολίες που αντιμετώπιζε, μέσα του θέριευε η επιθυμία να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα: να ταξιδέψει και να γνωρίσει μέσα από τις προσωπικές του εμπειρίες τα μέρη που ήθελε να επισκεφθεί, όντας ανάπηρος. Κοινωνικός και ριψοκίνδυνος παράλληλα, ένας νέος που ήθελε να ζήσει τη ζωή ως το μεδούλι, ταξίδεψε μέχρι την άκρη της γης και γνώρισε πολλούς και ενδιαφέροντες ανθρώπους, ενώ ζούσε στο μέγιστο, ό,τι είχε κάθε ταξίδι να του προσφέρει.

Αυτά και άλλα πολλά περιγράφει στο βιβλίο του "Seeing the world my way" (Βλέποντας τον κόσμο μέσα απ' τα μάτια μου), που έγραψε θέλοντας να εξιστορήσει τις εμπειρίες του από την παιδική του ηλικία μέχρι που τα βήματά του τον οδήγησαν στην Αμερική, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία, όπως περιγράφει για κάθε μέρος αναλυτικά καθώς τα εξιστορεί.

Ομολογώ πως ερχόμενη σε επαφή με το προφίλ του στο Facebook, μέσα από το αντίστοιχο προφίλ μιας κοινής φίλης Ελληνίδας, διαβάζοντας τη περίληψη του βιβλίου του, θέλησα να το διαβάσω, όχι μόνο γιατί λατρεύω "το ταξιδεύειν" ως κομμάτι της ζωής μου, αλλά γιατί αυτός ο άνθρωπος μου εξέπεμψε μια μοναδικότητα, αληθινή και απροσποίητη και τράβηξε τη προσοχή μου.

Λίγες μέρες αργότερα, εισέπραξα από τη φίλη μου τη Τατιάνα, μια πολύ μεγάλη έκπληξη, καθώς έφτασε στο γραφείο μου ένα δέμα από εκείνη. Το άνοιξα και έκπληκτη αντίκρισα ένα αντίγραφο από το βιβλίο του Tony, που ήθελα τόσο πολύ να το διαβάσω, λες και είχε διαβάσει το μυαλό μου! Ξεκίνησα σχεδόν αμέσως να το ρουφώ, απορροφημένη στις αφηγήσεις του νεαρού Οδυσσέα, που σχημάτιζαν στο μυαλό μου, εικόνες από τα μέρη που διηγείτο ότι είχε επισκεφθεί στα ταξίδια του και τις αποτύπωνα αχόρταγα!!!

Πραγματικά εντυπωσιάστηκα από τον τρόπο που ο Tony αντιμετωπίζει τη ζωή, αφού ζώντας συχνά στο όριο με τον εαυτό του, δεν τον έκανε να χάσει τη διάθεσή του να συνεχίζει τα ταξίδια του ανά τον κόσμο, κάθε φορά σε διαφορετικό προορισμό!

Ξεκίνησε έτσι στα 18 του να ταξιδεύει ως "ανεξάρτητος τυφλός ταξιδευτής" και ανάμεσα στις σπουδές του, άρχισε να συλλέγει τις ταξιδιωτικές του εντυπώσεις, στα μέρη που επισκεπτόταν για πρώτη φορά. Στο μενού περιλαμβάνονταν και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, όπως και θέματα με την υγεία του, που σχετίζονταν με τον τρόπο που ζούσε, αλλά ζώντας όλη του τη ζωή κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, με αφόπλισε με τον τρόπο που παρουσίασε στους αναγνώστες του τον τρόπο με τον οποίο ζούσε τη ζωή του, όπως επέλεγε κάθε φορά να βιώσει τις εμπειρίες που του προσφερόταν.

Διαβάστε το προφίλ του στην ιστοσελίδα του, περιηγηθείτε στις διάφορες θεματικές ενότητες και γνωρίστε καλύτερα αυτή τη ξεχωριστή προσωπικότητα! Το βιβλίο του είναι ο καθρέπτης της ψυχής του, η πυξίδα στον χάρτη του και η αντανάκλαση προς όλους εμάς που ζούμε σε μια διαφορετική πραγματικότητα, μα παράλληλα και τόσο όμοια, μέσα από "τα δικά μας μάτια"...

Link: Tony the traveller - website

Tony και Τατιάνα, καλά σας ταξίδια, σε όλα τα επίπεδα!

Marialena, 27/1/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου