Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

Πάμε Αγκίστρι?

Το Αγκίστρι, για όσους ακόμα δεν το έχουν γνωρίσει προσωπικά, είναι ένας μικρός επίγειος παράδεισος στη θάλασσα του Αργοσαρωνικού, μια ώρα μόνο απόσταση από το λιμάνι του Πειραιά με το συμβατικό πλοίο.

Ανάμεσα στην Αίγινα και τα Μέθανα γεωγραφικά, αυτό το καταπράσινο νησάκι, περιμένει τον επισκέπτη για να ανοίξει την αγκαλιά του και να του χαρίσει απλόχερα, τις φυσικές του ομορφιές. Πνιγμένο ακόμα ευτυχώς, στην πυκνή βλάστηση που φτάνει ως τη θάλασσα, με τα πεύκα να αναδύουν το χαρακτηριστικό άρωμα της ρετσίνης καθώς περνάς ανάμεσά τους και με τη θάλασσα να είναι πεντακάθαρη στους φυσικούς όρμους που σχηματίζονται, το Αγκίστρι δεν είναι τυχαία αγαπημένος τόπος για πολλούς από εμάς, νέους στην ηλικία ή στη καρδιά.

Δημοφιλής προορισμός για τους "φυγάδες" του σαββατοκύριακου, προσφέρει την ηρεμία που αναζητάς μακρυά από τη πόλη, αλλά και τις ανέσεις για φαγητό, καφέ και ποτό στα συμπαθητικά μαγαζιά που σε υποδέχονται και το κυριότερο, σε λογικές τιμές. Δεν είναι ανάγκη να πάρεις αυτοκίνητο μαζί σου, αφού με 15€ κόστος για ημερήσια ενοικίαση, μπορείς να νοικιάσεις ένα σκουτεράκι και να "οργώσεις" το νησί με τη παρέα σου απ' άκρη σ' άκρη χωρίς βιασύνη, αφού ο νότος με τον βορρά, απέχουν γύρω στα δέκα χιλιόμετρα με οδικό δίκτυο προσβάσιμο! Με προσιτό κόστος διαμονής/διατροφής και μετακίνησης, προσφέρεται για διακοπές του φοιτητόκοσμου σε σκηνή στη φύση ή ενοικιαζόμενα δωμάτια ή ακόμα πιο πολυτελή ξενοδοχεία με θέα το πέλαγο στη Χώρα, ενώ σε απόσταση βολής έχεις τα πάντα δίπλα σου, παραλία, βόλτα, σούπερ μάρκετ, φούρνο κλπ και το περπάτημα εδώ αποτελεί διασκέδαση, τόσο κοντά που είναι όλα!

Τι θα κάνεις εκεί? Κατ' αρχήν θα δεις από το καράβι που πλησιάζει από την Αίγινα, το κουκλίστικο τοπίο της Σκάλας Αγκιστρίου και θα χαμογελάσεις που έφτασες πριν το καταλάβεις. Θα κατέβεις και αν είσαι με τα πόδια, σε λίγα λεπτά βαδίζεις στη μεγάλη παραλία δίπλα στο λιμάνι και αν είσαι με το μηχανάκι, μέχρι να πεις κύμινο πάρκαρες στο τόπο διαμονής σου. Θα αφήσεις τα πράγματά σου και θα ρίξεις τη πρώτη βουτιά στην οργανωμένη παραλία με θέα τον αιγαιοπελαγίτικο ναό των Αγίων Αναργύρων και το καράβι που πηγαινοέρχεται τακτικά, ενώ τα δροσερά νερά της θάλασσας θα σε δροσίσουν κολυμπώντας.

θα πας για φαγητό στα μαγαζιά του παραλιακού δρόμου, ψάρι ή κρέας φρεσκότατα, ή θα προτιμήσεις την ιταλική πιτσαρία που βρίσκεται λίγο πιο πάνω στη δροσιά για νόστιμη ψημένη πίτσα στα ξύλα και σαλάτες με φαντασία. Αν έχεις χιούμορ, θα φας σουβλάκι τυλιχτό στο "Γύρομπανκ" και θα γελάσεις με το λογοπαίγνιο.

Το απόγευμα θα πας για καφέ 1,5 χλμ μακρυά, στους Μύλους, τον παράλιο συνοικισμό που αράζουν τα ιπτάμενα δελφίνια, όπου θα πας στο Κάστρο Club και θα πιεις τον καφέ σου με θέα από ψηλά της ακτής απέναντι και θα αγναντεύσεις τη θάλασσα στο βάθος. Σαν θα πέσει το βράδυ, θα πας για ποτό στις παραθαλάσσιες καφετέριες και θα ακούσεις ζωντανή μουσική στο Aquarius, με έντεχνα και ροκ ακούσματα κάθε Σάββατο, ενώ θα χαλαρώνεις στους αναπαυτικούς καναπέδες με το κοκτέιλ στο χέρι.

Αν δεν θες πολυτέλειες, πηγαίνεις και στήνεις τη σκηνή σου είτε στη παραλία της Χαλικιάδας και τη Σκληρή με θέα την Αίγινα, είτε εναλλακτικά στη Δραγονέρα, στην αντίθετη κατεύθυνση, όπου είναι ο παράδεισος όσων τους αρέσει η ελεύθερη κατασκήνωση σε πνεύμα εναλλακτικό και χίπικο, δίπλα στους βράχους, μακριά από τον δρόμο και τον πολιτισμό.

Όμως το νησί δεν τελειώνει εδώ. Παίρνεις το δίτροχό σου και κατευθύνεσαι στον μοναδικό δρόμο του νησιού προς τα νότια, όπου περνάς το Μεγαλοχώρι, τον κύριο οικισμό στο νησί μετά τη Σκάλα, το γραφικό ξωκλήσι της Αγίας Βαρβάρας και φτάνεις στα Λιμενάρια, με τη ταβέρνα του Τάσου στη πλατεία να δίνει ρέστα νοστιμιάς και φθήνιας σε ό,τι ετοιμάζει πρόθυμα! Μέσα από τα Λιμενάρια, βλέπεις στο βάθος τη Πελοπόννησο από τη μεριά των Μεθάνων και στρίβεις μέσα από το χωριό προς τη παραλία της Μαρέζας, όπου απόκρημνοι βράχοι και το κύμα να σκάει εμπρός σου σε περιμένουν να κολυμπήσεις στα βαθιά της νερά, αν σου αρέσει κάτι τέτοιο.

Φεύγεις και ο δρόμος σε οδηγεί προς τις Αλυκές και το απάνεμο λιμάνι της Απόνησσου, μέρος με σμαραγδένια νερά και φυσικό όρμο, όπου βρίσκουν καταφύγιο σκάφη που σταματούν εκεί, για κολύμπι και φαγητό στη ταβέρνα που βρίσκεται μπροστά στο κύμα. Στο βάθος ένα ιδιωτικό νησάκι που συνδέεται με γέφυρα με τη στεριά, φιλοξενεί ομπρέλες, ενώ αν δεν σε πτοεί το κρυστάλλινο νερό, βάζεις μαγιό και απολαμβάνεις την εμπειρία και πάλι με τα πεύκα να φτάνουν μέχρι το νερό.

Στην επιστροφή σου προς τη Σκάλα, μη ξεχάσεις να ανέβεις μέχρι τον οικισμό στο Μετόχι, που βλέπει από ψηλά αμφιθεατρικά τα υπόλοιπα νησιά του Αργοσαρωνικού, αλλά και το Αγκίστρι το ίδιο και να θαυμάσεις τη θέα από εκεί, νιώθοντας την ευεξία που σου προσφέρει αυτό το μέρος, ο μικρός καταπράσινος παράδεισος που ακόμα αξίζει να χάνεσαι μέσα του, ξανά και ξανά, γιατί όπως λένε και οι ντόπιοι, αν έλθεις μια φορά στο Αγκίστρι, θα θες να ξανάρχεσαι κάθε χρόνο!



Καλές Διακοπές!

All photos by Marialena, 2009

Links: Η επίσημη ιστοσελίδα του Αγκιστρίου
Δρομολόγια πλοίων για Αγκίστρι

Marialena, 21/7/2010

4 σχόλια:

  1. Μπράβο Μαριαλενάκι για την τόσο όμορφη και εμπεριστατωμένη περιγραφή σου... (αν και σου θύμωσα που αποκάλυψες σε τόσο κόσμο τον μικρό μου παράδεισο.. :))

    Περιμένουμε και τις εντυπώσεις σου και από άλλους Ελληνικούς τόπους.. Γράφε μας όμως και που να μείνουμε... χχ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εύα μου, αυτός ο μικρός υπέροχος παράδεισος, έχει πολλές "κρυψώνες" ακόμα, όπου μπορείς να χαθείς μέσα τους και να απολαύσεις την ησυχία του τοπίου!

    Αν θες να πας, για να μην κάνω διαφήμιση, θα σου πω κατ' ιδίαν κάποιες προτάσεις ανάλογα τις προτιμήσεις σου, ή αλλιώς δες το σχετικό σύνδεσμο που παραθέτω και αποφασίζεις που σου αρέσει καλύτερα!

    Ραντεβού στο Αγκίστρι λοιπόν και καλό μας καλοκαίρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πάντως παίζει να πάμε κι εμεις εκει για κανα διήμερο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μια γρήγορη βόλτα για καλό καλοκαίρι και πολλές βουτιές!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή