Η πρόσκληση έμοιαζε συναρπαστική. "Ανάβαση στον Ψηλορείτη" τη Πρωτομαγιά, για ερευνητικούς σκοπούς του Πανεπιστημίου Αθηνών και του
Διεθνούς Ιδρύματος Έρευνας για τον Νεανικό Διαβήτη, από μια ομάδα πασχόντων από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και τους συνοδούς τους, από Κρήτη και Αθήνα, 50 άτομα στο σύνολο.
Στην αρχή αμφιβολία, αλλά χάριν στην επιμονή της φίλης και προέδρου της
Πανελλήνιας Ένωσης Αγώνος Κατά του Νεανικού Διαβήτη, δήλωσα και εγώ συμμετοχή, αφού η φυσική μου κατάσταση είναι σχετικά καλή, λόγω ενασχόλησης με το πιλάτες τον τελευταίο χρόνο.
Η προετοιμασία στην Αθήνα είχε να κάνει με την τοποθέτηση του συστήματος παρακολούθησης του σακχάρου μέσω υπερύθρων, του guardian, το οποίο θα χρησίμευε για την συνεχή μέτρηση του σακχάρου στο αίμα κατά τη διάρκεια της ανάβασης και όχι μόνο. Ένας αισθητήρας τοποθετήθηκε στην κοιλιακή χώρα και η συσκευή μέτρησης στο χέρι για να συνδεθούν ο πομπός και ο δέκτης και να δείχνουν τις αυξομειώσεις της γλυκόζης όλο το 24ώρο.
Από το "πως δουλεύει αυτό το μαραφέτι" για το guardian, οι βαλίτσες έτοιμες και αναχώρηση Πέμπτη βράδυ για το Ηράκλειο με το πλοίο της γραμμής. Ο ύπνος στο καράβι ταραγμένος, φτάνουμε στη Κρήτη νωρίς το πρωί, επιβίβαση στο πούλμαν για τα Ανώγεια του Μυλοποτάμου Ρεθύμνου, 36 χλμ από το Ηράκλειο και μια ώρα δρόμος, τόπο διαμονής μας για το διήμερο. Άλλο κλίμα, άλλες ανάσες, τόπος σκληρός και ανδροκρατούμενος για την ελεύθερη αθηναϊκή μας κοινωνία, που μας έκανε να κοιτάμε τους Ανωγειανούς με απορία για το ύφος και τον τρόπο ζωής τους πάνω στα βουνά.
Βόλτα και φαί σε τοπικές ταβέρνες, σμίγουν οι παρέες και οι φίλοι από τα παλιά με αφορμή την εκδρομή αυτή. Πριν τον ύπνο μετρήσεις, τρεις τα μεσάνυχτα επίσης, για την επίτευξη της ευγλυκαιμίας πριν να σηκωθούμε νωρίς το πρωί για να φάμε πρωϊνό και να αναχωρήσουμε για τις πλαγιές του Ψηλορείτη, που ξεκινούν από το οροπέδιο της Νίδας.
Nα γράψεις ενα βιβλίο...είναι ώρα νομίζω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια να μεταδώσεις τα ανθρώπινα που αισθάνεσαι και σ άλλους που δεν ειναι τόσο αντερ κοντρόλ όσο εσυ...εννοώ οτι ξέρεις τα πάντα και τ αντιμετωπίζεις οπως πρέπει χωρίς εξάρσεις που σου αφαιρούν ενέργεια.
Σ εχω στις προσευχές μου κορίτσι ηλιοτρόπιο.
Νατάσα μου γλυκειά, εγώ καταγράφω τις σκέψεις μου και όσες βρίσκουν διέξοδο μέσα από τον γραπτό το λόγο και είναι προσωποκεντρικές.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕφόσον είναι να αποτελούν κεφάλαια μιας ζωής ή ενός βιβλίου, τότε θα φανεί στη πορεία... καθώς εγώ θα συνεχίσω να αναζητώ την Ιθάκη μου, ανάμεσα στους Λαστρυγόνας και τους Κύκλωπας που κατοικοεδρεύουν στο μυαλό μου & όπου με βγάλει...
Σε ευχαριστώ πολύ για την ζεστή σου σκέψη, σας σκέφτομαι με αγάπη και σας φιλώ όλους σας!
τελικα ο Γιωργος Μιχος κανει τις υποκλοπες τους εκβιασμους και τις κατασκοπιες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣωτήρη τι σχέση έχει αυτό που λες με το ποστ αυτό?
ΑπάντησηΔιαγραφήΒρήκα συγκλονιστικά αυτά που γράφεις. Πάντα θαυμάζω την επιμονή και την υπομονή σου. Το βρήκα ιδιαίτερα ενδιαφέρον-και θέλω να το συζητήσουμε κάποια στιγμη- λόγω μεγάλου ιστορικού διαβήτη τύπου 2.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣου εύχομαι τα καλύτερα Μαριαλένα μου σε ό,τι και αν κάνεις. Πραγματικά.
Φιλιά πολλά!
Κατερίνα μου, σε παρακαλώ να μην ακούω τέτοια πράγματα από εσένα! Το γεγονός ότι υπάρχει γονιδιακός παράγοντας στην οικογένειά σου, δεν σημαίνει πως δεν έχεις επιλογή να ζεις με έναν υγιεινό τρόπο ζωής, να μην καπνίζεις, να μην είσαι υπέρβσρη κλπ, παράγοντες που συνηγορούν στο να εμφανιστεί ο Διαβήτης Τύπου 2 όταν ο οργανισμός κουραστεί και δεν παράγει πλέον αρκετή ινσουλίνη. Όταν ξέρεις από τι να προφυλαχθείς, ζεις με το να φροντίζεις τον εαυτό σου και να μην φτάσεις στο σημείο να μην γνωρίζεις από τι να φυλάγεσαι για να παραμείνεις για πολλά χρόνια ακόμη υγιής και ενεργητική ως άνθρωπος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ δεν διάλεξα να έλθει στη ζωή μου ο ΣΔ, αλλά επέλεξα πια να ζω λελογισμένα για να μπορώ να ζω καλύτερα δεδομένων των συνθηκών, έστω και αν αυτό συνεπάγεται έναν πιο μετρημένο τρόπο ζωής, που όμως δεν μετανιώνω που ακολουθώ χρόνια τώρα.
Σε φιλώ και να μην ανησυχείς άδικα!
Μαριαλένα η ανάρτησή σου με συγκλόνισε. Είμαι περιπου στην ηλικία σου και μητέρα αγοριού 15 ετων με νεανικό διαβήτη. Οι ζωές όλων μας στην οικογένεια αλλάξανε πριν από 6 μήνες..πολύ περισσότερο του γιου μου..Την εκδρομή στ΄Ανώγεια μας την πρότειναν αλλά ο μικρός δεν ήθελε..
ΑπάντησηΔιαγραφήΌλα όσα νιώθεις τα νιώθω και εγώ καθημερινά αλλα βέβαια από την πλευρά της μάνας που πονάει πάντα περισσότερο από όλους.
Ο επίλογός σου όμως τα λέει όλα Μαριαλένα!Δυστυχώς η καλή υγεία σήμερα είναι ένα σπάνιο αγαθό,τουλάχιστον ο διαβήτης ελέγχεται!
Φιλάκια!
Αγαπητή Κατερίνα, σε ευχαριστώ από καρδιάς για την επίσκεψη αλλά και το σχόλιό σου στη συγκεκριμένη μου ανάρτηση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα τον χαίρεσαι τον γιο σου και να τον καμαρώνεις καθώς μεγαλώνει και βρίσκει τον δρόμο του, όποιος και αν είναι αυτός. Από μια άποψη, καλά έκανε και δεν ήθελε να έλθει, αφού ακόμα μέσα του δεν αισθάνεται άνετα με το όλο θέμα. Δώσε του χρόνο και μην το πιέζεις να φέρεται "κάπως" επειδή τώρα πια έχει ΣΔ. Το να τον διακρίνετε από τον περίγυρό του με οποιονδήποτε τρόπο, είναι από τα πράγματα που θα φέρουν αντίδραση και αρνητισμό από μέρους του, όσο εσείς πιθανόν να επιμένετε, για το καλό του.
Όμως, από την άλλη μεριά, είναι καλό και ωφέλιμο να συναναστρέφεται άτομα με το ίδιο χαρακτηριστικό σε κοινωνικό επίπεδο, για να μπορεί να μοιράζεται τις σκέψεις και τους προβληματισμούς του με συνομήλικους και άτομα που τον "καταλαβαίνουν", σαν φίλοι όμως, σαν παρέα και όχι σαν ομοιοπαθείς.
Το ίδιο παιδί έχεις που είχες και πριν από έξι μήνες, με τη διαφορά πως τώρα έχει έναν λόγο παραπάνω να νοιάζεται τον εαυτό του. Δώστε του τις ευκαιρίες που του αξίζουν και μην του στερήσετε το δικαίωμα να ζει όπως επιλέγει και μπορεί, μόνο και μόνο επειδή έχει πλέον ένα πιο εντατικό πρόγραμμα στη ζωή του εξαιτίας του διαβήτη.
Να είσαι καλά, τα περιθώρια τα ανακαλύπτουμε καθημερινά οι ίδιοι, ξεπερνώντας κάθε φορά τα εσκαμμένα μας για να πάμε παρακάτω. Υγεία και αγάπη εύχομαι να υπάρχει στο σπιτικό σας πάντα και να χαίρεσαι το παιδί σου πάνω από όλα!
Αγαπητή μου Κατερίνα, σε ευχαριστώ από καρδιάς για την επίσκεψη και τις διαπιστώσεις σου πάνω στη δική μου οπτική. Να χαίρεσαι και να καμαρώνεις τον γιο σου καθώς μεγαλώνει και βρίσκει τον δρόμο του!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά από αυτά που θεωρούμε δεδομένα παύουν να ισχύουν κάποια στιγμή, καθώς τα πάντα ρει, όμως τα περιθώρια τα θέτουμε εμείς για να ξεπερνάμε τα δικά μας εσκαμμένα και να πηγαίνουμε παρακάτω.
Δεν πειράζει που δεν ήθελε ο μικρός να έλθει στον Ψηλορείτη, αλλά όποτε σας δίνεται η ευκαιρία, να κάνει παρέα με παιδιά από τον σύλλογο για να γνωρίζει και να συναναστρέφεται άτομα με το ίδιο χαρακτηριστικό, για να μην αισθάνεται μόνος και περιχαρακωμένος από τη νέα πραγματικότητα. Μέσα από τέτοιες επαφές, ξεκινούν και κρατούν οι πιο όμορφες φιλίες, απλά δώστου χρόνο να θελήσει να έχει επαφή και μην τον πιέζετε με το ζόρι, αφού έχει και αυτός τις επιφυλάξεις του προς το παρόν.
Υγεία και αγάπη εύχομαι να υπάρχει πάντα στο σπιτικό σας!